Вход | Регистрация

Нови факти за Левски и Стамболов представи Николай Иванов

Те са публикувани в най-новата му книга

Нови факти за Левски и Стамболов представи Николай Иванов
Снимка: Север.бг

"Не виждам как ще дойде днешният Стефан Стамболов! Защото ако имаме някакъв образ, личност, която се е опитала като него да възроди нещата, това е Кимон Георгиев. Такова патриотично дело друго, няма. Ако се появи днес Стамболов той трябва да се жертва.

Чорбаджийската класа го е пуснала тогава, защото им е трябвало държава. Трябвало им е харизматична личност, с революционни контакти, опит и усет към парите. Такъв е бил Стамболов", прави паралел с държавника и днешните политици, Николай Иванов, автор на книгата "Нови факти за В. Левски и С. Стамболов". Тя бе представена вчера, в изложбени зали "Р. Михайлов" във Велико Търново.

Творбата му представя двете големи личности - Васил Левски и Стефан Стамболов. Делата на българския политик са едно продължение на делото на Апостола и пряко е свързан изобщо със запазването на архивното му наследство.

1177709

"Първият основен акцент в книгата засяга критичните оценки на Стамболовите политически противници. Смятало се е, че Стамболов не е взимал пряко участие във военните действия. Документи доказват, че Стамболов е бил полезен не като човек с пушка в ръка, а със своята харизматичност и революционна обаятелност, и с уменията си да вдига масите. Показали сме списък, според който му е забранено участие във войсковия живот.”, обяснява Николай Иванов.

И допълва, че държавникът се е учил в Одеската духовна семинария, в Русия.

Там той участва в бурната дейност на революционните кръжочни сбирки. След донос за съществуването на такива, лидерът Иван Ковалски е осъден на смърт. Стамболов е изгоден. У нас той се захваща с обиколка за потягане на основаните от Левски комитети и отново разпалва революционните огнища в българските села и градове. Търси помощ от дейци от вън. Отива отново в Одеса.

Стамболов помага за подготовката на Априлското въстание

Имал е дори тайна квартира във великотърновското село Самоводене.

Моментът, в който Стамболов  преминава Дунава след Априлското въстание, под обстрела на турските караули е друг основен акцент в книгата. Представен е и моментът, в който държавникът поставя въпрос да се изнесе от къщата на Любен Каравелов остатъкът  от документи, които са  част от архива на  Дякона.

1177713

"С убийството на Стефан Стамболов от политическата сцена слиза държавникът, който присъства в политическия живот на България две десетилетия. Опитал да доближи страната ни до Европа и да запази нейната независимост", посочва още Иванов и напомня още, че Стамболов е този, който организира първите войнишки комисии, без да има необходимите законови актове за това.

Той разказа и интересен и спорен случай от книгата си, представен подробно, с намиране на съкровище на Левски в Ловеч през 1973 година. Докато екип копаел при къщата на Поплуканов, в земята, на 30 см дълбочина са намерени 1364 златни монети. Те били скрити в картечни кутии - капсули.

"Николай Иванов има нюх към откриване на неща, които никой друг не би намерил. Има го във всичките му книги. Поднася нови документи, свързани с моменти от живота на героите - Стефан Стамболов и Васил Левски, които в официалната биография не са писани или се тълкуват неправилно. Идеята е да се покаже връзката между двата, а именно че в лицето на Стамболов имаме продължите на делото на Левски.

Той сам се е интересувал от всичко, което Апостолът е оставил. А в старата столица - Велико Търново виждаме как са градили не само собствената си житейско съдба, но и България. Това е една изследователска книга, в която има описани и любопитни подробности", посочи в презентацията си за автора проф. Пламен Павлов, историк и преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

1177710

Той посъветва Иванов специално да обърне внимание на ранните години на Стефан Стамболов и да напише негова сериозна биография, защото и в нея има несъответствия.

Книгата "Нови факти за В. Левски и С. Стамболов" на Николай Иванов се издава със съдействието на Община Велико Търново по повод 160 годишнината от рождението на Стефан Стамболов, чиито тържества ще се честват утре, 31 януари в старата столица.

Николай Иванов е роден на 11 август 1954 г. във В. Търново. Завършил е ВТУ. Автор е на книгите "Георги Измирлиев", "Литургия на непокорните", "Георги Обретенов", "Смъртта идва в петък", "Апостолските времена", "Избраникът", "Последните дни на Ст. Стамболов" и "Едно пътуване на българи с Титаник".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар