Вход | Регистрация

Залесиха нови дръвчета в "Персина"

Възстановено е крайречното местообитание по проект на WWF

Залесиха нови дръвчета в "Персина"

Нови фиданки от черна топола, бяла върба, летен дъб и бряст бяха засадени на остров Градина и недалеч от село Драгаш Войвода на обща площ от 270 дка. Вторият етап от залесяването на ПП "Персина" имаше за цел да възстановяви горските крайречни местообитания.

Малко след първия етап от залесяването нивото на река Дунав се покачи значително, заливайки почти целия остров. След оттеглянето на водата стана ясно, че част от прясно залесените фиданки са отнесени, но тези, които останаха, не само че бяха оцелели, но бяха в много добро състояние. Това е характерно за крайречните гори, които могат да бъдат периодично заливани без това да ги уврежда.

Тази дейност е част от голям проект за възстановяване и опазване на горски природни местообитания и растителни видове в 10 природни парка, изпълнявана от WWF, Изпълнителна агенция по горите и десет дирекции на природни паркове, съфинансиран по програма ЛАЙФ+ на ЕС, проект LIFE08 NAT/BG/000281.

Проектът ма WWF обхвана територии от общо 131 000 кв. м – залесяване на 7 парка с обща площ от 21 000 кв. м, възстановяване на 10 вида растения в 4 парка на площ от 10 000 кв. м, както и отглеждане на съществуващи млади гори в Странджа на площ от 100 000 кв. м.

"Природозащитната инициатива има за цел  да запълни липсата на опит и ресурси у нас при управление на местообитания в мрежата  Натура 2000”, посочва ръководителят на проекта от страна на WWF Катерина Раковска. "Например, крайречните местообитания са в неблагоприятно състояние в национален мащаб и за възстановяването им е необходим експертен и финансов ресурс.

Друг пример е природен парк "Русенски Лом", в чийто План за управление е заложено премахването на чужди, инвазивни видове дървета и засаждането на фиданки от местни видове върху освободените площи. Проектът даде възможност на парка да се заеме с  тази задача и насочи много други паркове да заложат подобни възстановителни дейности в приоритети си, като те вече са в ход”, допълва Раковска.

Проектът  помогна за завръщането на водната детелина във Витоша, в Рилски манастир отново цъфри рилския ревен, панчичевата пищялка и рилската иглика. В Странджа ще бъде въведен Саарландския метод на немските лесовъди – най-щадящите природата техники за производство и добив на висококачествена дървесина. Залесени бяха и местни видове във Врачански Балкан, Русенски Лом, Сините камъни, Персина, Шуменско плато.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар