Вход | Регистрация

Пчелите могат да „обърнат“ посоката на времето

Старите пчели подмладявали мозъците си, ако правят привичното за младите

Пчелите могат да „обърнат“ посоката на времето
Снимка: Булфото

По-възрастните медоносни пчели ефективно обръщат стареенето на мозъците си, след като поемат дейности в кошера, с които по принцип се занимават по-младите пчели. До това откритие стигнали учени от Университета на щата Аризона, САЩ, и Норвежкия университет по биологични науки.

Новите открития предполагат, че социалните взаимодействия може да бъдат използвани за забавяне или лекуване на причинената от възрастта деменция при хората. Досегашните изследвания върху старческата деменция при човека се фокусират върху потенциалните нови лекарства, а не върху поведенческите ефекти върху мозъка, споделят изследователите.

Екипът, ръководен от проф. Гро Амдам от Университета в Аризона, представи откритията си, според които, ако по-възрастните пчели, които иначе се занимават със събирането на мед, се заемат с дейности в самия кошер, това водело до промени в молекулярната структура на мозъците им, което буквално ги подмладявало.

При експеримента учените отстранили от кошерите всички по-млади пчели и оставили само ларвите (бебетата) и царицата. Така част от възрастните пчели били принудени да се грижат за безпомощните членове на кошера. Учените установили, че за период на 10 дни работничките възстановявали умението си да учат нови неща.

По-ранни изследвания показали, че насекомите губели тази гъвкавост на ума буквално за две седмици при излизането си от кошера и поемането на функциите на грижещи се за прехраната. Освен на ментално ниво пчелите извън кошера остарявали много бързо и физически – за кратко крилата им се износвали, а власинките върху телата им опадали.

Екипът на Амдам забелязал не само възстановяване на умението на пчелите да учат, но и сериозни променени в състава на протеините в мозъка в сравнение с насекомите, които продължили да събират мед. Така учените установили, че протеинът Prx6, който бил открит и в човешкия мозък, може да помогне при защитата от старческа деменция и от тежки неврологични заболявания като Алцхаймер.

Крайната цел на изследователите е да създадат лекарство, което да помогне на възрастните хора да поддържат на висота своите мозъчни функции. За това обаче са нужни бъдещи проучвания, които да покажат дали социалното взаимодействие действа благоприятно и при бозайниците.

_______________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар