Вход | Регистрация

Мистериозното изчезване на пчелите може и да се дължи на пестицидите

Тези вещества нарушават способността на насекомите да се ориентират и да се борят с паразити

Мистериозното изчезване на пчелите може и да се дължи на пестицидите
Снимка: Булфото

Пряка връзка между пестицидите и намаляването на броя на пчелите в глобален мащаб откриха британски учени. Според първото по рода си проучване, проведено в естествена среда, системното използване на отровните вещества предизвиква смущения на забележителната способност на тези насекоми да се ориентират за пътя към дома след продължителните си пътешествия за търсене на храна.

Авторите на изследването припомнят, че за последните две десетилетия и половина популациите на пчелите в САЩ, Великобритания и други "модерни" страни е намаляла с около 50%. Ситуацията в останалите части на света също е доста тревожна, като има реална опасност в следващите години хранителните източници драстично да намалеят, тъй като пчелите опрашват една трета от консумираните от човека растителни продукти (домати, бобови култури, овощни дървета, ягоди и др.).

Според резултатите от от изследването интензивното използване на пестициди в много случаи води до намаляване с 85% на цариците майки в кошерите. Професор Дейвид Гулсън от университета в Стърлинг отбеляза, че в лабораторни условия колегите му получават тривиални резултати, но изследванията на екипа му са доказали, че вредата, която пестицидите нанасят на пчелите, е с наистина тревожни мащаби.

Освен на ориентацията, тези вещества влияят пагубно и на други жизненоважни системи в организма на пчелите. Насекомите стават много по-податливи на паразити и по-чувствителни към недостиг на храна.

Макар и да признават, че конкретната причина за застрашителното намаляване на пчелните популации все още не е изяснена докрай, участвалите в проекта учени са категорични, че пестицидите имат силно негативна роля върху тези насекоми. Към това те прибавят ролята на различните паразити и масовото унищожаване на площи, богати на цветя.

________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар