Вход | Регистрация

Оперираха рак на дебелото черво с робот "Да Винчи"

Операцията бе направена в Плевен и е първата подобна за България

Оперираха рак на дебелото черво с робот "Да Винчи"

Първата за България операция на пациент с рак на дебелото черво с роботизираната система "Да Винчи" /Da Vinci Si/ беше извършена от плевенски хирурзи в УМБАЛ – Плевен на 9 април.

Екипът от хирурзи, извършил операцията е в състав проф. Ташко Делийски дмн, доц. Сергей Илев д.м., д-р Димитър Димитров д.м. с ментор проф. В. Томилеску от Румъния.

Успешно оперираният пациент е на 78 г. с доказан рак на дебелото черво, след необходимите изследвания в клиниката по Онкологична хирургия към УМБАЛ-Плевен. Пациентът е имал типичните за заболяването оплаквания.

По време на операцията са използвани и четирите ръце на робота. Осъществена е изцяло роботизирана резекция на дебелото черво, като са били отстранени около 45-50 см от дебелото черво на пациента. Посредством робота е била направена и адекватна за стадия на заболяването лимфна дисекция, което е осигурило съвършено съхраняване на нервите и съдовете, отговорни за съседните органи и структури в малкия таз, уточняват от екипа, извършил хирургическата интервенция.

Повече подробности за операцията и за възстановяването на пациента ще бъде дадена на пресконференция във вторник. В нея ще участват проф. д-р Григор Горчев, ръководител на проекта, по който е закупена новата роботизирана система, с която е извършена операцията.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар