Вход | Регистрация

Виртуален музей на "Живия град"

Новото начинание е третата част от проекта "Габрово - живият град" за представяне по съвременен начин историята на града

Виртуален музей на "Живия град"

"Виртуален музей на Габрово" е новото начинание от проекта "Габрово – живият град", което обяви Момчил Цонев на презентация вчера в Обществен клуб "Фурна – Хлебна къща". Това е третият му онлайн проект след Фейсбук страницата за габровска история "Габрово – живият град" и Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com. Момчил Цонев е един от авторите на популярната поредица с исторически книги, която започна през 2008 г. с "Имало едно време в Габрово".

"В модерната епоха, когато Габрово е там, където има поне и един габровец, който милее за родното място, все по-осезаемо се усеща необходимостта от засилено онлайн присъствие – за да стигнем до габровци извън Габрово, до младите хора. "Виртуалният музей на Габрово" ще използва всички съвременни възможности на мултимедията, за да представи по един по-атрактивен начин историята на Габрово", разкри Момчил Цонев.

Той отправи покана към габровските музеи – АЕК "Етър", Дома на хумора и сатирата и Националния музей на образованието, както и към всички габровски галерии, художници и автори да представят свободно и безплатно свои продукти във Виртуалния музей на Габрово. Така виртуалният музей ще се развие и като дигитален архив за Габрово.

Момчил Цонев акцентира върху гражданското, доброволческото начало на проекта за Виртуален музей на Габрово, който ще започне с нулево външно финансиране и за в бъдеще ще разчита на доброволчество и дарения. "Нека покажем, че красивите неща в Габрово са се случвали поради волята и силата на неговите най-будни граждани – от делото на благодетеля Васил Априлов до индустриалния устрем на първите ни фабриканти", каза Цонев.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар