Вход | Регистрация

Емил и Цветомир от "Роял дикси бенд" споделят как се прави джаз у нас

Емил и Цветомир от "Роял дикси бенд" споделят как се прави джаз у нас
Снимка: Север.бг
Догодина се навършват 30 години от създаването на "Роял дикси бенд". Създадената от кларинетиста Георги Попов (1941 - 2011) през 1983 г. джаз формация откри петото издание на търновския "Дикси джаз фест" вчера. Диксиленд стандарти и инструментални адаптации на известни френски шансони формират музикалния облик на групата, която може да се похвали с множество участия у нас и чужбина. "Роял дикси бенд" е в основата на организацията на джаз фестивала в старата столица.

Емил Костурков, председател на Фондация "Роял дикси бенд" и барабанист в едноименната формация, организираща "Дикси джаз фест":

Как става подборът на музикантите, които участват във фестивала всяка година?

Принципно гледаме те да се известни музиканти в този жанр. Да са популярни в България. Повечето, които идват при нас, са известни и в чужбина. Друг вариант е изпращането на рекламни материали на сайта ни, както постъпиха колегите от Румъния тази година. Те просто изпратиха свои рекламни материали, чухме ги,  видяхме ги и ги одобрихме.

По лесно ли се прави такъв фестивал на петата година, отколкото на първата? Какви са трудностите, с които се сблъсквате?

Ако трябва да бъда честен, тази година ни е най-трудната.

Защо?

От гледна точна на спонсорите. Не е тайна, че икономическото състояние на държавата и на всички е доста лошо. Всеки казва парите са в държавата, тя казва търсете си спонсори. Но като цяло тази година Община Велико Търново направи най-много, за да се проведе "Дикси джаз фест".

Другата година чествате 30 години от създаването на "Роял дикси бенд". Подготвяте ли някакви изненади за почитателите си?

Не сме мислили. Тази година фестивалът се провежда в памет на Жоро Попов, който беше наш ръководител, обмисляме да направим и концерт в негова памет, но да е с хора, с които той е работил през всичките тези години като Александров рак тайм, Стефка Оникян и други. Относно до 30-годишнината ни, нямаме планове засега. Но ще измислим нещо при всички положения.


------
Цветомир Цанков - вокал и банджо в "Роял дикси бенд":

Какво ново има около "Роял дикси бенд" и Цветомир Цанков тази година?

Последната новост е участието ни на Старозагорския джаз форум преди месец, във втората вечер на фестивала. Аз имах и концерт съвместно със Старозагорския военен Биг бенд  и вокални солисти заедно с моята преподавателка от Консерваторията Стефка Оникян и американката Дженис Харингтън.

Албум да очакват ли почитателите на "Роял дикси бенд"?

Да ви кажа честно, напоследък нямаме звукозаписна практика. От две години съм в този оркестър и за това време не сме правили запис.

Развива ли се диксилендът като стил у нас?

Той се е развил още преди около век, а иначе нещата в България са от двете страни на медала. Има диксиленд оркестри като габровския, в който бях първоначално, които бяха затрити благодарение на общинска намеса. В същото време Велико Търново и Тетевен запазиха традициите на диксиленда. Има и музиканти в България, които обръщат голямо внимание на този стил в музиката, като например проектът на тромпетиста Венци Благоев в София, в който имам участие и аз, направи трибют на Луис Армстронг.

Какви участия предстоят до края на годината на "Роял дикси бенд"?

Нямам информация засега, защото фестивалите са такава стихия, че много неща се решават в последния момент и дори за много участия разбираме няколко седмици преди това. Всичко в джаза, както се сещате, е плод на импровизации. Получават се съвсем спонтанно и по-добре да е така, отколкото да са предварително премислени, премодулирани. Така невинаги може да се получат очакваните резултати.

________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар