Вход | Регистрация

Край Севлиево намериха селище от ХІІІ - ХІV в.

Край Севлиево намериха селище от ХІІІ - ХІV в.
НИМ

На селище от периода на Второто българско царство се натъкнаха археолозите в Севлиевско. То се намира в местността Коджакър и е открито след аварийно издирване на археологически обекти по трасето на разпределителния газопровод за газифициране на Габрово.

Специалистите открили части от стени, дъна, устия и дръжки на тънкостенна битова керамика, както и две медни монети. Намерени са останки от слабо вкопано жилище, чиито стени са изплетени от пръти и измазани с глина. В североизточния му ъгъл има овално огнище, като жилището завършва с кръгла яма - вероятно служила за хранилище.

Над средата на северната стена на  жилището е открит детски скелет. Предполага се, че се касае за погребение синхронно с изоставянето на жилището, но преди неговото засипване.

Средновековното селище, част от което е проученото жилище, може да бъде свързано със средновековният град Хоталич над Севлиево. Еднослойният характер на селището и данните от керамиката и монетите позволяват неговото съществуване да се постави в периода втора половина на ХІІІ - ХІV в.            

Подобни жилища досега са разкопавани само във В. Търново и Хотница, ето защо археологическото проучване, макар и с малко находки, носи ценни данни за устройството на средновековните села и живота на техните обитатели, посочват археолозите.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар