Вход | Регистрация

Музикални величия от световна класа идват в Русе

Музикални величия от световна класа идват в Русе

Световноизвестни артисти от 15 страни ще се представят на русенската музикална сцена в рамките на 54-ото издание на "Мартенски музикални дни", който ще се проведе от 15 до 30 март. В програмата на фестивала са включени 23 събития с участието на 630 изпълнители от 15 страни от Европа и света.

Ключов акцент от тазгодишното издание на фестивала ще бъдат премиерите, обяви директорът на фестивала Ива Чавдарова. Сред тях са "Хофманови разкази" от Жак Офенбах, световна премиера на Струнен квартет №5 от Васил Казанджиев, три премиери в програмата на Софийска филхармония, премиера на филмовия проект "Куклата" на ансамбъл Phace, премиери на творби от Константин Илиев в програмата на ансамбъл Музика Нова.

Дебютите също са много важна част от програмата. Сред изпълнителите, които ще се представят за пръв път на българска сцена са майсторите на европейския инструментален барок Venice Baroque Orchestra и Джулиано Карминьола, музикантите от Berlin Counterpoint, Филхармонията на Прага, младата кларинетистка Шарон Кам.

Големият майстор на флейтата Патрик Галоа ще се представи в блестящо дуо с Мария Принц. Невероятното трио на Георг Брайншмид, Тони Дончев и Владко Кърпаров ще гостува с проекта си Джаз тайм с Breins’s cafe. Друг акцент в програмата е участието на легендата Миша Майски, заедно с един от най-реномираните в Европа оркестри - PKF - Прага Филхармония.

Истинско предизвикателство за меломаните е цикълът "Рециталите". В него ще се срещнат знаменити български музиканти от различни поколения. Светлин Русев и Теди Папаврами; Минчо Минчев и Евгени Божанов; Клавирно дуо Генова – Димитров.

В цикълът "Годишнините" ще бъдат отбелязани забележителни дати: 100 години от рождението на Борис Христов, 80 години от рождението на Васил Казанджиев и 90 години от рождението на Константин Илиев.

Мащабните жанрове в тазгодишното издание на фестивала ще бъдат представени от Държавна опера – Русе в три проекта с прочутите русенски хорови формации и пищният френски оркестров проект на Софийска филхармония.

Фестивалът ще бъде открит на 15 март с концерт на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков и ще завърши с Русенска филхармония с диригент Георги Димитров.

Удивително силният финал на Мартенски музикални дни 2014 ще бъде поставен на 30 март, с Йохан Себастиан Бах и  Игор Стравински. Минчо Минчев и синът му Николай Минчев ще свирят заедно с Русенската филхармония под диригентството на маестро Георги Димитров.

В паралелната програма на фестивала са включени майсторски класове по цигулка, флейта и пиано и две изложби.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар