Вход | Регистрация

Утре започват Каралийчевите дни в Стражица

С дефиле на деца от цялата община, маскирани като герои от приказки на Каралийчев, ще бъде даден старт празника

Утре започват Каралийчевите дни в Стражица
Снимка: Север.бг

Родният град на известния български писател Ангел Каралийчев – Стражица, ще се превърне за пореден път в домакин на организираните в чест на твореца Каралийчеви дни на културата. Стотици деца от община Стражица ще се включат утре, 11 май, в зрелищното карнавално шествие под мотото "Приказния свят на Каралийчев", с което официално се открива празничната програма в града.

Благодарение на малчугани и ученици от 9 училища и 11 детски градини, Тошко Африкански, Ането и други герои от приказките на детския писател ще оживеят по централната улица. Най-оригиналните костюми и маски ще бъдат наградени.

Тази година се навършват 110 години от рождението на Ангел Каралийчев. Част от празничните прояви ще се организират на открито, като за тази цел Летният театър в града е ремонтиран, освежен и с нови пейки. На 15 май там ще се проведе общинския конкурс за най-добра драматизация на приказка на Каралийчев. Жури ще отличи трите най-добри постановки на приказки и ще връчи статуетки на победителите.

За 18 май е предвидена кръгла маса под надслов "Имаше един вълшебник". В нея ще участват специалисти по детска литература от ВТУ "Кирил и Методий”, членове на Съюза на българските писатели, директори на учебни заведения, преподаватели и ученици. В научния форум Христо Медникаров, изследовател и краевед, ще разкаже спомени за писателя, който е гостувал със съпругата си в семейството на Медникаров в Елена няколко лета подред.

За 21 май е предвидена среща на ученици с български писатели и автори на детско творчество. В програмата за честванията са предвидени още и награждаване на участниците в конкурса за есе, приказка и стихотворение, както и на най-талантливите ученици в общинския конкурс за рисунка по приказка на Каралийчев.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар