Вход | Регистрация

Вярваме в ЕС, но не и в България

Преди нас за Евросъюза са датчаните – 75%, следвани от Ирландия и Малта - с 67% оптимизъм

Вярваме в ЕС, но не и в България
Снимка: iNews

Българите са сред най-големите оптимисти в Европейския съюз (ЕС), а са най-големите песимисти за собствената си страна.

Близо половината от населението на България  - 47% смята, че ЕС върви в правилна посока, а  60% са настроени оптимистично за бъдещето му. В същото време не толкова позитивни са нашенците, когато става дума за собствената им страна. 55% от българските граждани са на мнение, че нещата в България се развиват в грешната посока. Това сочат данните от редовното годишно проучване на "Евробарометър", цитирано от Еврокомисията.

От сондажа става ясно, че най-големите оптимисти за ЕС са датчаните – 75%. Следват Ирландия и Малта - с 67% оптимизъм. Най-големите песимисти са гърците (69%). За сравнение у нас само една четвърт от анкетираните са съгласни с южните съседи.

Огромното мнозинство от българите (94%) считат, че българската икономика е в лошо състояние. В пъти по-малко от средното за ЕС, само 5% виждат стопанството ни в добро състояние, а едва 12 на сто очакват подобрение в следващата година.

Българите са недоволни и от българската демокрация. Едва 14% от участниците в допитването са удовлетворени от нея, което ни поставя на последно място сред европейците.

<< Sever.bg във Facebook >>



pik.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар