Вход | Регистрация

Дъщеря и баща си го мериха!

Тя си показа майсторлъка при доенето на овце в състезание по време на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец

Дъщеря и баща си го мериха!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Много вълнуващо състезание по доене на овце се получи по време на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец.

Баща и дъщеря се изправиха един срещу друг в надпреварата. Заедно с тях се включиха общо 21 души, от които 9 жени. Първи се класира Георги Кръстев от Нова Загора, който спечели и състезанието по стрижба на овце. Втори стана Иво Василев от Лехчево, който освен с останалите участници се конкурира и с 11-годишната си дъщеря Ива Василева. Четвъртокласничката бе най-малкия участник в надпреварата и получи специална награда от организаторите на Събора за запазване на традиционни умения в овцевъдството.

Въпреки непрестанния дъжд в третия ден на Националния събор на овцевъдите, 5 май над 130 участници се включиха в първите народни борби организирани в рамките на събитието.

На тепиха в различни категории мериха сили от 10 годишни деца до 40-годишни ветерани от цялата страна. Сред участниците имаше девойки, национални, европейски и световни шампиони сред които Радослав Великов, Михаил Ганев, Иван Джорев, Николай Паслар и др.

Успоредно с интересните състезание, представители на браншови организации от Румъния, Молдова, Грузия, Турция, Македония, Словения, Чехия, Унгария, Хърватска и България участваха в кръгла маса за перспективите в овцевъдството. Обсъдени са възможностите съборът да се мултиплицира в държавите, представени на събитието, съобщи Симеон Караколев, организатор на Събора и председател на Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ)

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар