Вход | Регистрация

За здрав мозък - тъпчете се с ябълки!

За здрав мозък - тъпчете се с ябълки!
Снимка: sxc.hu

Хапвайте често плодове и зеленчуци и няма да има риск за здравето ви от инсулт.

Това съветват китайски специалисти, които са направили мащабен анализ на предушни поручвания.  С включването им в менютото ни ежедневно, опасността да ви покоси инсулт пада с близо една трета, казват те.

Най-голяма полза за превенцията има от цитрусовите плодове, ябълките и крушите, и листните зеленчуци.

За да проучат по-добре връзката между инсулта и растителните продукти в храненето, авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж към университета Циндао, Китай, са анализирали данни от последните десетилетия за хранителните навици и здравето на стотици хиляди мъже и жени по света. Анализът включва 20 изследвания и общо 16 981 случая на инсулт сред 760 629 души.

Изследователите са установили, че като цяло за хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, рискът от инсулт е с 21 процента по-нисък, отколкото за тези, които включват в менюто си най-малки количества от полезните продукти.

Ползите нарастват с увеличаването на консумираните полезни продукти. Рискът от инсулт намалява с 32 процента за всеки 200 грама плодове на ден и с 11 процента за всеки 200 грама зеленчуци дневно.

Инсулт (апоплектичен удар) е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, следствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. След 55 годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно.

<< Sever.bg във Facebook >>



агро.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар