Вход | Регистрация

Българският пазар замира

Българският пазар замира

Спад в търсенето на плодовете и зеленчуците отчитат през тази зима търговците на Общинския пазар във Велико Търново. С всяка изминала година българският пазар замира, категорични са те. Макар че държат на българското производство, потребителите все по-често пазаруват от големите търговски вериги, в които се предлагат предимно продукти с внос от чужбина.

Производителите споделят, че дори по коледните и новогодишни празници, когато се предполага търсенето да е по-голямо, бе наблюдаван спад. Според тях това се дължи на бедността, която цари сред българския народ. "Законите трябва да се променят не само за обикновените хора, но и за управляващите", добавят те.  Лошото време и тежките зимни условия допринасят за "слабия" сезон. Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци са принуденида да предлагат своята стока, а печалбите им са нищожни – от 2 до 20 лева на ден. За голяма част от тях това е единствен начин за препитание.  
Гладът на хората ги е довел до там, че обиждат журналистите, "защото не оправят положението".

Въпреки слабото търсене, най-продавани през зимата сред плодовете и зленчуците са: ябълки, портокали, лимони, гъби, картоф, лук. Техните цени остават непроменени: ябълки – 1лв/кг, портокали – 1.80 лв/кг, лимони – 2.50 лв/кг, картоф – 1 лв/кг, гъби- 4лв/кг.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар