Вход | Регистрация

Нямало вода на Марс!?

Нямало вода на Марс!?
Снимка: NASA

Имало ли е или нямало живот на Марс? Имало ли е или е нямало вода?

Май, разни твърденията се "пропукват" и се оказва, че пукнатините по повърхността на Червената планета са се образували в резултат на сезонното замръзване на въглероден диоксид, отколкото от притока на вода, както смятаха учените досега. Всъщност последното твърдение е заключението на група от експерти на НАСА, който направиха анализ на последните сателитни снимки MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ангажирани в търсенето на следи от вода на планетата, съобщава ИТАР-ТАСС.

Сравнителен анализ на изображения на повърхността на Марс, учените са установили, че пукнатините са от замразяването на въглероден диоксид. Това опровергава теорията, че те са образувани от въздействието на вода на повърхността на планетата, тъй като наличието на вода в течно състояние при тези температури не е възможно (газ въглероден диоксид кристализира при температура под -78,5 º C).

Все пак данните не опровергават други теории за възможно съществуване на вода в течно състояние на Марс, нито хипотезата, че вода може да е текла на Червената планета преди милиони години. Предполага се, че планетата в момента има своя ледников период.

В миналото климатът там вероятно е бил по-влажен и по-топъл. През декември миналата година американски учени установиха, че преди около 3,7 милиарда години в кратера Гейл, който е изследван от марсохода "Кюриосити", е имало сладководно езеро.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар