Вход | Регистрация

Проучват брадви, изработени от полускъпоценни камъни

Праисторически находки доказват наличието на металургичен център за изработка на злато и сребро в Русенско

Проучват брадви, изработени от полускъпоценни камъни
Снимка: РИМ - Русе

Екип от френски и български специалисти са попаднали на брадвички от времето на късната праистория в Европа, изработени от редкия минерал и полускъпоценен камък жадеит. Освен като безценни инструменти, изработени от изключително рядка и ценна суровина, двете находки се свързват с наличието на металургичен център за изработка на злато и сребро в този район.

Суровината за изработката на ценните находки е доставяна от лигурийските Апенини и района на връх Мон Визо, който се намира в околностите на Генуа, Италия. Находището е на разстояние повече от 1300 км от района на Русе.

За изработката на подобна брадвичка, при използването на древна техника, специалистите смятат, че са били необходими 7-8 месеца, ако се работи средно по 6 часа на ден.

Екипът анализира колекцията, собственост на Регионален исторически музей - Русе, под ръководството на френския професор Пиер Петрокен от университета в Безансон и със съдействието на русенския археолог Димитър Чернаков.

Първата брадва е открита при разкопки на Русенската селищна могила в пласт от късната каменно-медна епоха (4550 – 4200 г. пр. Хр.). Върху повърхността й са открити следи от обработка на метал - мед и злато.

Втората брадва е открита наскоро при разкопките в пещерата Водна до село Табачка, в пласт от ранната кеменно-медна епоха (4800 – 4700 г. пр Хр.). Тя е преизползвана от по-стара и по-голяма тесла, вероятно деформирана от употреба – при обработка на метал. Сегашната брадвичка има изключително остър ръб.

Регионален исторически музей – Русе съхранява 4 бр. златни предмети от каменно-медната епоха, които са на еднаква възраст с най-старото обработено злато в света – това от Варненския халколитен некропол (4500-4100 пр. Хр.)

Жадеитът, както и нефрита, има криптокристалинна преплетено влакнеста структура, което определя неговата жилавост и здравина. Наименованието му произлиза от испанското piedra de ijada – означаващо бъбречен камък, което се отнася за времето на испанските завоевания на Южна и Северна Америка. Конквистадорите го нарекли го така, тъй като ацтеките го носели на кръста, вярвайки в неговите лечебни свойства. Много ценен в Изтока, той символизира мъдростта. Жадеитът в зависимост от състава си изменя цвета си - бял, зелен, тъмнозелен, жълт, кафяв, червен.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар