Вход | Регистрация

Първата марка в света показват във Велико Търново

Градът е домакин на уникална филателна изложба с най-добрите състезателни колекции на България

Първата марка в света показват във Велико Търново

Уникална национална филателна изложба ще бъде показана във Велико Търново като част от събитията за 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

Най-добрите пощенски експонати от страната, побрани в 30 колекции от марки, пощенски блокове и карти в шест класа, ще бъдат експонирани в Изложбени зали "Рафаел Михайлов” от утре, 5 ноември, до 8 ноември.

Организатори на изложбата са Съюзът на българските филателисти и Община Велико Търново със съдействието на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и "Български пощи” ЕАД.

Официалното откриване ще бъде от 17,30 ч. Утре в ИЗ"Рафаел Михайлов". Сред показаните колекции има носители на престижни отличия и с редица участия в международни изложби.

Посетителите ще могат да разгледат колекциите "Пощенските съобщения до Освобождението на България през 1878 г.” на Спас Панчев, "Марките Малък лъв” на Орлин Тодоров, "Българска царска поща” на Николай Пенев, Специалните пощенски услуги до 1946 г.” на Евелина Михайлова, както и фрагменти от личната колекция на Симеон Сакскобургготски, който е почетен председател на Съюза на българските филателисти.

Специално място е отредено на първата пощенска марка в света, озаглавена "Черното пени”. Тя е изключително скъпа и е осигурена за изложбата от анонимен участник. 11 от сбирките са с тема Великотърновския край, присъстват също марки с детски рисунки и мн.др.

С представянето на изложбата Съюзът на българските филателисти отбелязва 175-годишнината на първия пощенски знак в света, пуснат в употреба в Англия през 1840 г. Подобна марка, залепена върху плик и подпечатана на 3 май 1840 г., е продадена преди няколко години на търг за близо 1 милион евро.

Президентът на Европейската филателна федерация г-н Хосе Рамон Морено от Испания ще бъде гост на експозицията.

На 8 ноември в музей "Възраждане и учредително събрание” официално ще бъде валидиран юбилеен пощенски блок "830 години от въстанието на болярите Петър и Асен”, както и на още две филателни издания: пощенска карта "Национална филателна изложба” и серия от четири марки на тема "Цветя”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар