Вход | Регистрация

"Пазител на традициите" отново има своя лъжица

"Пазител на традициите" отново има своя лъжица
АРИЗ-7

"Пазител на традициите" отново има своя символ - двуметрова лъжица, информират от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 /АРИЗ/. 

По-малко от месец след кражбата на оригинала от събитие в Боровец, статуята, която символизира благополучието и традициите бе възстановена бе възстановена от майстор Мариета Недкова. Така всеки всеки българин отново може да се докосне до красивия символ.

Статуята на Недкова е копие на малките статуетки, които се връчват на призьорите от кампанията всяка година. Дизайнът и изработката им са дело на дърворезбаря Михаил Маранов. Новата лъжица е 10 пъти по-голяма от тях и е висока 175 см. Изработена е с техниката "папие маше” и направи своя дебют по време на Международния ден на младежта, в който се включи и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7.

"Човек може да открадне предмет, но никога не може да открадне това, което носим в себе си. Ние продължаваме, защото мисията и каузата, за която работим, са мисия и кауза на всеки българин”, каза майстор Недкова. Тя е изработила за кампанията и оригиналната кожена книга, в която всеки може да остави посланието си към поколенията и която пътува с екипа на инициативата на всяко събитие, свързано със занаятите и традициите.

На официалния сайт на "Пазител на традициите” вече върви гласуването за номинираните за наградите през 2013 г. Всеки може да гласува за своите фаворити в отделните категории, които са 7 - Занаяти”, "Изобразително изкуство”, "Фолклор”, "Кулинария”, "Личност на годината”, "Организация на годината” и "Селище-пазител на традициите”. Редица прочути българи са сред номинираните в отделните категории тази година, и сред предложенията личат имената на Янка Рупкина, Иван Дяков, ръководителят на ансамбъл "Българе” Христо Димитров, както и един от най-прочутите нестинари – Михаил Георгиев, който направи преди години спектакъла "Огния” и много други, отдали таланта и работата си на съхраняването и популяризирането на българските традиции.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар