Вход | Регистрация

Националната здравна карта вече е факт

Днес тя беше приета от Министерски съвет

Националната здравна карта вече е факт
Снимка: МРРБ

Националната здравна карта на България беше приета днес от правителството. Чрез нея се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ, върху които ще се адаптира структурата на здравната мрежа – болници, болнични легла, лекари специалисти, стоматолози и лични лекари по места.

Очаква се използването на ресурса на Здравната каса да стане ефективно и справедливо, съобщават от Министерски съвет.

Болничните легла за активно лечение в страната според картата са около 3000 повече, отколкото са реалните здравни нужди на населението, изчислени на 35 855 легла за цялата страна. Те са изчислени по европейския стандарт от 4,9 на 1000 души. Установена е сериозна липса на легла в детските отделения, относително оптимална осигуреност с интензивни и акушеро-гинекологични легла и излишък на терапевтични и хирургични легла.

Значително надвишаване спрямо потребностите има в наличните болнични легла за дългосрочна грижа, продължително лечение и палиативни грижи.

Минимум 4886 общопрактикуващи лекари са необходими според Здравната карта на страната, за да се гарантира достъпът на населението до медицински услуги в първична медицинска помощ. В момента наличните домашни лекари са с над 470 по-малко от необходимите, според евростандарта за 1 личен лекар на 1500 души население.

В Здравната карта е определен и необходимият минимален брой лекари в специализирана извънболнична медицинска помощ по области. Лекарите специалисти трябва да са малко над 11 000, а денталните лекари да са минимум 9119.

Планирани са потребностите на населението от медицински сестри в извънболничната помощ, което се прави за първи път. Техният брой трябва да бъде 10 805.

Необходимият брой лекари специалисти, стоматолози и специалисти по здравни грижи (медицински сестри) в извънболничната помощ, посочени в картата, отново надвишават наличните човешки ресурси по области и региони.

За пръв път с картата се въвежда механизъм за планиране па потребностите от високотехнологични методи за диагностика и лечение и свързаната с тях медицинска апаратура.

Като елемент на документа, одобрен от правителството, е разработена отделна карта на системата за Спешна медицинска помощ, която съдържа броя и местоположението на структурите на Спешна медицинска помощ в страната. Картата на спешната медицинска помощ определя и потребност от създаване на 17 т. нар. "изнесени екипи" в районите със затруднен достъп на населението.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар