Вход | Регистрация

Българинът песимист отвсякъде!

Нашенецът не гледа ведро на бъдещето на страната, на икономическите й перспективи и на личните си финанси

Българинът песимист отвсякъде!
Снимка: НСИ

Как живее българинът и кога ще види светлина в тунела? Оказва се, че все по-песимистични са новините около него. Доказва го и поредното проучване на Националния статистически институт. Според тях, нашенецът не гледа ведро на бъдещето на страната, както и на икономическите й перспективи и на личните си финанси.

През октомври 2014 г. общият показател на доверието на потребителите у нас намалява с 2.9 пункта спрямо отпреди три месеца (през юли), като има влошаване на доверието както на населението в градовете (понижение с 3,0 пункта), така и в селата (с 2,8 пункта).

Мненията на българските потребители за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и техните очаквания за следващите дванадесет месеца също са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение през юли, като тези два балансови показателя се понижават през октомври съответно с 4,2 и с 2,5 пункта.

По-песимистични в сравнение с юли са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени преди три месеца, в резултат на което балансовият показател се повишава с 5,4 пункта. В същото време има повишение и на индекса, измерващ потребителските инфлационни очаквания за следващите дванадесет, сочи изследването на НСИ.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, като има влошаване и на очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава, показва проучването на НСИ.

Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за "покупка на кола", за "покупка или построяване на жилище (вила)" и за "подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.

1428882

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар