Вход | Регистрация

Да си доброволец е кауза

Да си доброволец е кауза

Тази година България беше силно засегната от силата на природните стихии. Много хора останаха без домове, а някои загубиха и нещо много по-ценно от всичко - изгубиха живота си.



Но на фона на тази тъжна картина, сред калта и нищетата, сред неуредиците и липсата на ясна организация кой, какво и как изпъкна една дума, една дейност, която вече става част от нашата същност. Думата доброволчество.



Сред трагедията на пострадалите, се появиха и едни други хора, които без да искат нищо за себе си се впуснаха с чисто сърце и ясна мисъл да помагат на всички нуждаещи се. Някъде там сред целия този мрак, обгърнал ощетените се появиха тези светли хора и показаха, че човешкият живот е най-важен на този свят. Тази силна воля, самоотверженост и доброта са качествата, присъщи само на един тип хора - истинските.



И като всяка една зараждаща се сила и доброволчеството у нас претърпява своите положителни промени.



В края на август беше създадено сдружение "Национална асоциация на доброволците в Република България". Сред учредителите на сдружението е Доброволното формирование за преодоляване или овладяване на бедствия към община Ловеч.



На 11 септември доброволци от формированието ще проведат съвместно занятие с професионални пожарникари от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Ловеч.



Програмата ще започне в 9:30 ч. в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защина на населението" с презентация и лекция на тема "Гасене на горски пожари и пожари в стърнища и сухи треви"



От 10:30 ч. ще бъде проведена практика в землището на с. Горан.



Основни цели на сдружението "Национална асоциация на доброволците в Република България" са осигуряване на условия за превенция и ефективна защита на населението, създаване на активна мрежа от доброволци, укрепване капацитета на доброволците и доброволните формирования, постигане на координация и взаимодействие между държавната и местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и гражданите за развитие на организирано доброволно движение за осигуряване защитата на населението при бедствия, пожари и други извънредни ситуации и ефективни превантивни дейности.



Доброволното формирование в Ловеч е създадено пред 2010 година, като реално започва да функционира в края на 2012 година. Тогава са набрани 30 доброволци от състава на тогавашната БД "СКОРС".

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар