Вход | Регистрация

Хората, които поправят България + СНИМКИ

Хората, които поправят България + СНИМКИ
МОГА - Дряново

Днес е ден за траур и смирение. В името на жертвите на непреодолимата смесица от силата на природата и силата на човешката глупост.

Въпреки това не можем да си мълчим. Не, няма да сипем хули срещу държавата. Няма да обясняваме за изсичането на горите и незаконното строителство, за ромските сметища и липсата на организация. Това са все факти, чието споменаване нито ще върне мъртвите, нито ще промени бъдещето.

Затова ще говорим, но за тези хора, които са способни да променят бъдещето. Това са младежите от МОГА - Дряново, една малка организация, с голямо сърце и дух.

Само преди два дни публикувахме един материал за силата на българите, които не са във фокуса на камерите на големите телевизии - в с. Царева ливада. Да, село, което се размина с човешките жертви, но село, което даде също толкова тежки материални жертви, колкото другите села в региона.

Там се натъкнахме на тези младежи, които в събота вместо да си почиват, бяха запретнали ръкави и помагаха на местните да си изчистят улиците.

1316417

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПОЧИСТВАНЕТО В ДРЯНОВО - ТУК.

Поговорихме си с тях и се оказа, че на следващия ден (б.р. - снощи), организират масово почистване и в своето родно Дряново, което бе покосено от водите със същата мощ, като Дебелец, Килифарево и Велико Търново - за справка, вижте снимките ни тук, а видео може да видите тук.

Късно снощи ни изпратиха снимки от почистването и честно казано, тези снимки ни заредиха с оптимизъм за седмици напред.

Тези млади хора, от ранно утро до късна вечер плевиха, изриваха пръст и кал, изнасяха отскубнати и отсечени дървета от коритото на реката в района на Моста на Колю Фичето. Историческата забележителност е останала непокътната след адския потоп, който преживя. Доказателство за таланта и прецизността на големия възрожденски майстор.

1316415

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПОЧИСТВАНЕТО В ДРЯНОВО - ТУК.

Тази седмица младежите от МОГА се готвят да честват името на майстора за пръв път в историята на града с четиридневен фестивал. И точно затова, без да мрънкат и да чакат на някой друг, се организираха и си преметоха къщичката.

Техният ентусиазъм е толкова заразителен, че далеч не бяха сами в усилието си. В Дряново пристигна малък отряд от габровци, който също работи здраво. Много граждани на малкия предбалкански град също се включиха в почистването, без да част от организацията. Научили от приятели, от Фейсбук и решили да дойдат да помогнат.

Попитахме ги колко души общо са участвали в почистване и не успяха да ни кажат. Но не защото са били малко, напротив, защото са били много и защото постоянно е имало прииждащи.

1316410

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПОЧИСТВАНЕТО В ДРЯНОВО - ТУК.

Знаете ли кое ни липсва най-много, за да направим държавата си цвете? Липсва ни този обединителен дух. Това усещане за общо, което трябва да пазим, а не да грабим. Усещането, че заедно със съседа ти Иван, можете да направите улицата ви по-приятно място, за да сте доволни и двамата.

Точно това възпитават тези млади хора. И го правят без да са в полезрението на камерите. И още по-хубавото е, че те не го правят за момента - правили са го преди, правят го сега и както ясно личи от плановете им за предстоящия Колю Фичето Фест (съветваме ви да го посетите), ще го правят и в бъдеще.

1316396

Не ни разбирайте погрешно, не искаме да омаловажаваме труда на всички доброволци във Варна и Добрич. Напротив, те също ни карат да се чувстваме горди от това, че сме заедно тук на тази земя. Но те имат един голям помощник - общото знание, че там с случва това и че има нужда от тях. Това липсва в Дряново, защото просто малко се говори за този малък, но тежко засегнат град. И дряновци, вместо да мрънкат, са хванали лопатите и работят.

Ето това отличава успешните общества от неуспешните. И затова сме оптимисти за бъдещето на България.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПОЧИСТВАНЕТО В ДРЯНОВО - ТУК.



Източник: Sever.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар