Вход | Регистрация

До есента вкарват лудите у нас в регистър

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева

До есента вкарват лудите у нас в регистър
Снимка: Север.бг

След случаят в Лясковец, където психично болен мъж застреля командос и рани трима полицаи, у нас започна да се прави регистър на психично болните.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви пред БНР, че той ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Около 15 млн. лв. ще бъде финансовият ресурс.

"Ако нещата се движат по план, през есента ще има такъв регистър”, допълни министър Андреева.

Министерството на здравеопазването работи по програми за превенция на психичното здраве, а мерките, предложени от националния консултант по психиатрия проф. Миланова и работна група, водена от нея, ще бъдат разгледани от ръководството на министерството. Всички те са насочени към болнично лечение на психично болните.

"Програмите, по които се работи, са за превенция на самоубийствата, депресиите и едва ли бихме могли да въведем профилактични прегледи всяка година за установяване психичното здраве на хората”, каза още д-р Андреева.

Още 7 общински болници ще бъдат включени в списъка на лечебни заведения, предоставен от Националното сдружение на общините, които трябва да бъдат подпомогнати, пое ангажимент министър Андреева. Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще бъде за спешна помощ и ще се заплаща за изследвания, преглед на всеки преминал по спешност пациент.

Първи транш на парите за първото тримесечие ще бъде в края на месец март, а целта на министерството е след това всеки месец болниците да получават своя ресурс.

Регистър на психично болните у нас е имало преди години или преди т.нар. демокрация, казват запознати. До 2001 г. пък в страната е била задължителна диспансеризацията на тези болни, след което това задължение е отменено. Липсата му затруднява грижите за психично болните.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар