Вход | Регистрация

За силата на българите в трудните моменти + СНИМКИ

За силата на българите в трудните моменти + СНИМКИ
Снимка: Север.бг

Днес разказът ни започва от с. Царева ливада. Едно малко село, на 4 км. южно от гр. Дряново. Природните стихии буквално пометоха цяла Източна България и тъй като щетите и жертвите във Варна и Бургас бяха най-големи, нормално медийното внимание бе концентрирано там.

Но водите не дискриминират малките населени места, те удрят и тях със същата жестокост. Затова днес се впуснахме на една обиколка из малкото село, което остана извън новинарския поток, но не и извън потока на бедствието.

Ето за какво говорим (част от снимките са от Фейсбук страницата: ДА СЛЕЕМ МЪДРОСТТА НА СТАРИТЕ С ДЪРЗОСТТА НА МЛАДИТЕ ЗА ЦАРЕВА ЛИВАДА):

1315587

1315582

1315584

1315586

1315588

1315592

1315589

1315591

1315593

1315579

1315595

От Фейсбук научихме, че кметът на селото Детелина Кьосова организира доброволци, които да помогнат с почистването на центъра на селото, който е и най-сериозно засегнат.

Нашият репортер завари главната улица изровена, липсващи тротоари и десетки улици, потънали в кал. Точно в центъра, където е читалището и детската градина, сега спокойната вада бе отнесла над 10 метра каменна ограда, бе наводнила мазета и бе превърнала всичко в кафява мръсотия. Снимки от вчера показват и един мост, който е блокиран от огромен дънер на дърво.

На място освен видимите щети обаче намерихме и една бойна група от около 15 човека, на възраст от 5 до 55. Всеки хванал каквото има - метла, лопата, мотика или количка.

1315618

1315622

Сварихме и няколко младежи от Сдружение МОГА, които също научили от Фейсбук за почистването, организирали се и дошли да помогнат кой с каквото може. А както казаха, утре сутрин ги чака същото и в тяхното родно Дряново, където тази седмица ще организират първия фестивал в чест на Колю Фичето.

Но толкова за картинката, така или иначе има достатъчно снимки и думи не са нужни.

Впечатлени бяхме от хъса на тези хора, които не чакаха комисии да дойдат да оценят щетите и после с месеци да се молят за някой лев, а се организираха и си почистиха центъра на селото. От кадрите ще видите, че наистина разликата преди почистването и след е огромна.

1315615

1315613

Какво ли не слушаме в последно време, за какво ли не пишем. Българите са все по-черни от катран, по тарикати от най-големия тарикат, по-лоши от дявола. Видиш ли, само трагедията ги обединява, а иначе са разединени.

Да, днес безспорно бедствието бе обединило тези хора, но покрай този повод, научихме за богатия всъщност живот в това село. Само преди месец великата Валя Балканска е пяла на същия този площад, който снощи е бил закрит с кал. Миналото лято пък е имало състезание по плуване. А сега е започнал ремонтът на местния стадион, който ще стане за чудо и приказ, a местните се надяват той да привлече повече туристи.

1315622

Но да се върнем на темата.

Не, българите не сме лоши хора. Нито в селата, нито в големите градове. Ние можем да се обединим и да помогнем на бедстващите, да си изчистим площада, да направим празник от нищото. Както го могат и много други народи по света. Ние не сме по-лоши от другите.

И още по-важното, тези хора днес не бяха обединени само за няколко часа. Напротив. Те се познаваха отдавна. Това не беше първия път, когато са заставали рамо до рамо и няма да е последния. Те се подкрепят в тежките моменти, но и създават хубави.

С такъв по детски наивен оптимизъм си тръгнахме днес от Царева Ливада. Ситуацията там изобщо не е розова, но както каза кметът Кьосова: "Вярвам, че нещата ще се наредят."

Когато има такива хора като нея и като нейната дружина - да, нещата се нареждат.

Всички снимки от пораженията в с. Царева ливада може да видите във ФОТОГАЛЕРИЯТА НИ.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар