Вход | Регистрация

Какво да правим, ако нямаме лична карта на 5 октомври?

Какво да правим, ако нямаме лична карта на 5 октомври?
Снимка: БТА

Изборите наближават. Но, без документ за самоличност няма да бъдем допуснати до избирателните секции. Всеки гласоподавател е запознат с това правило, но какво да правим, ако личната ни карта е изгубена, открадната, повредена или с изтекъл срок?

Звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще окажат съдействие на българските граждани, чиите лични документи са невалидни, да упражнят правото си на глас на предстоящите избори на 5 октоври.

Създадена е следната организация на работа:

1. Ще бъде ускорена процедурата по издаването на лична карта на граждани, които вече са подали заявление, или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 3 октомври 2014 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо следното:

1. Гражданите лично да подадат искане в дирекциите на МВР в дните от 30 септември 2014 г. до 4 октомври 2014 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 5 октомври 2014 г. от 08.00 ч. до 18.00 ч.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

3.  В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
 
Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден на 5 октомври 2014 г.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



МВР
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар