Вход | Регистрация

Крим прие декларация за независимост

Янукович пък обвини Запада, че подкрепя преврата и беззаконието в Украйна

Крим прие декларация за независимост
Уикипедия

Парламентът на Крим прие декларация за независимост. В нея се казва, че ако на референдума на 16 март бъде решено автономната област и град Севастопол да влязат в състава на Русия, Крим ще бъде обявен за независима и суверенна държава с републиканска форма на управление. Тя щяла да бъде демократична, светска и многонационална държава, която щяла да поддържа мира и междуетническото и религиозно съгласие на територията си, съобщава УНИАН.

Депутатите от Върховния съвет на автономната република Крим и Севастополския градски съвет са приели декларацията, позовавайки се на устава на Обединените нации и редица други международни документи, гарантиращи правото на народите на самоопределение. Също така  те  посочват като мотив и решението на международния съд на ООН за независимостта на Косово от 22 юли 2010 година.

Междувременно сваленият от власт украински президент Виктор Янукович заяви на пресконференция в руския град Ростов на Дон, че обявените за 25-и май президентски избори са абсолютно нелегитимни. Властите, които ще бъдат избрани в резултат на това гласуване, също ще бъдат незаконни.

Отстраненият държавен глава на Украйна описа сегашната обстановка в страната като пълно беззаконие и подчерта, че сегашните власти се опитват да провокират гражданска война.

Той обвини Запада, че е сляп и е забравил какво е това фашизъм, защото подкрепя преврата в Украйна. Бившият украински президент заяви, че финансовата помощ на САЩ за управляващите в Киев е незаконна и обяви, че ще се обърне към американския Конгрес и Сенат с молба да дадат правна оценка на сегашната власт.

"Аз се обръщам към международната общност, че никой няма право и не може да поощрява конфликта и да утвърждава антиконституционния преврат в Украйна", заяви той.  

Премахнатият от поста държавен глава определи кабинета на Аресений Яценюк като "бандитски режим". Янукович призова да не се отпускат пари на правителството в Киев, позовавайки се на американското законодателство, според което се забранява подкрепата за незаконно избран кабинет.

Той каза, че ще се обърне към Конгреса, Сената и Върховния съд на САЩ, за да дадат оценка на действията на американското правителство. "Вие нямате право да давате пари на бандити по силата на вашите собствени закони", заяви сваленият от власт президент.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар