Вход | Регистрация

Плевенските членове на "Традиция" се биха край Панагюрище

На 1 май в града беше отбелязана годишнината от Априлското въстание с възстановка на събитията

Плевенските членове на "Традиция" се биха край Панагюрище
НД"Традиция"

Представители на Национално дружество "Традиция” от регионалния клон в град Плевен взеха участие в историческата възстановка "Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876". Тя се състоя на 1 май по повод 139-годишнината от Априлското въстание.

Патриотите на Национално дружество "Традиция” от регионалните клубове от цялата страна пресъздадоха атмосферата на априлските събития от 1876 г.

Обявяването на въстанието и защитата на Панагюрище "оживяха” в подножието на Маньово бърдо. Сред знайните и незнайни героични фигури от това време се отличиха Райна Княгиня, Георги Бенковски и Поп Груйо.

Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.

Плевенските членове на Национално дружество "Традиция” се подготвят за участие в "Нощ в музея”. Събитието ще се проведе в Панорама "Плевенска епопея 1877 г.” – гр. Плевен на 16 май 2015 г.

Вижте снимки от възстановката тук.

 

Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година (1 май по нов стил), като първата пушка гръмва в Копривщица. Център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков.

Поради прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и лисата на съгласуваност в действията на въстаниците Априлското въстание не постига целта си. Жестокото му потушаване и отзвука на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на Османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.

 

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар