Вход | Регистрация

Програма за 137-годишнината от Освобождението на България в Ловеч

Филмови прожекции, беседи по родолюбие и рецитал в навечерието на 3 март

Програма за 137-годишнината от Освобождението на България в Ловеч
Община Ловеч

Тържествена програма по повод честването на 137-годишнината от Освобождението на България организират Община Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Още на 23 февруари от 14.30 ч. в отдел "Изкуство" на библиотеката проявите ще започнат с прожекция на филмите "Пътят към София" и "Героите на Шипка", които ще се излъчват до 27 февруари.

Следващата седмица всеки желаещ ще може да види възстановка на класна стая от края на 19 в. и началото на 20 в. – в отдел "Читалня", и да се запознае с автентични учебни пособия от този период на просветното дело у нас.

На 24 февруари от 14 ч. ще бъде изнесен урок по родолюбие. Беседата е дело на създателите на сайта "Българска история", които ще запознаят ученици с живота и делото на учен, спортист и военен, всеки от тях с принос в историята.

Същия ден от 17 ч. ще има беседа за Освобождението с историка от Регионалния исторически музей Теодор Тончев.

На 26 февруари в 16 ч. в детския отдел на библиотеката започва поетичният рецитал "Българийо, родино моя!". Вечерта в 18 ч. младежкият духов оркестър с мажоретен състав ще изнесе концерт, посветен на България – "От векове на векове" – в салона на Ловчанското читалище.

На празничния 3 март честванията започват в 16 ч. с панихида и благодарствен молебен в катедралния храм "Света Троица". След това ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите ловчанци в двора на храма (16.45 ч.) и на паметната плоча на Цачо Шиков.

От храма ще тръгне шествие, което ще стигне до площад "Тодор Кирков" в кв. Вароша. В 16.30 ч. венци и цветя ще бъдат поднесени и на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметник, на Паметника на Гложенеца. От тези места ще тръгне друго шествие, което ще се влее в първото на площада във Вароша, където в 17 ч. започва тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на войводата Тодор Кирков.

В 18 ч. в салона на Драматичния театър концерт ще изнесе фолклорна формация "Елит" към Народно читалище "Зорница 2010 г.".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар