Вход | Регистрация

Световен ден за борба с наркоманиите

Световен ден за борба с наркоманиите
Снимка: sxc.hu

Днес, 26 юни, светът отбелязва Международен ден за борба с наркоманиите. 

Този ден, през 1987 година Международната конференция на ООН приема Декларация за превенция на употребата на наркотични вещества и нелегалния им трафик. Тази декларация е израз на решимостта на ООН да изгради международно общество, свободно от наркотици чрез увеличаване на дейностите и сътрудничеството между народите. 

Въпреки непрекъснатите усилия от страна на международната общност, световният проблем с наркотиците продължава да представлява сериозна заплаха за общественото здраве, безопасността и благосъстоянието на човечеството и по-специално на младите хора. Злоупотребата с наркотици и наркотрафикът засягат и националната сигурност, социално-икономическата и политическата стабилност и устойчивото развитие на страните по света. 

През 2014 година по повод на Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, Службата по наркотиците и престъпността към ООН (UNODC) стартира кампания под надслов: "Послание за надежда: Възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта".

По повод на Международния ден за борба с наркоманиите, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, с партньорството на Община Велико Търново, Превантивно-информационния център по наркомании (ПИЦН), Младежкия дом, ЦМЕДТ "Амалипе”, БМЧК и Ученическия клуб на здравето "Живей” провеждат кампания под мотото "НЕ ПРЕВРЪЩАЙ ЦЕННОСТИТЕ В ПРАХ…”.

Приблизително 200 000 души умират всяка година вследствие на употребата на наркотични вещества, но наркотиците не засягат само употребяващите, те причиняват огромни страдания и нещастие на техните семейства и близки.

Заболяванията вследствие употребата на наркотици водят до нарушаване на социалното функциониране на употребяващите, както и до разстройване на семейния им живот; довеждат до загуба на дом и деца, на възможностите за образование и трудова заетост. Зависимостта влияе върху общността, върху правосъдната и правоохранителната система, и върху обществото като цяло.        

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар