Вход | Регистрация

Хлябът няма ГМО, твърди експерт

Хлябът няма ГМО, твърди експерт
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българският хляб не съдържа генно модифицирано /ГМО/ жито. Това успокои д-р Камен Николов от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Той заяви, че през миналата година сме взели над 100 проби за наличие на ГМО, като всички те са били отрицателни.

Повод за безпокойстовото бе появилата се информация за вредата, която нанасят на здравето ни хидрогенираните масла в основата на маргарина - сладкарската сметана и палмовото масло.

Председателят на "Зелени инициативи" Диана Хусеин призова да се започне обществен дебат, в който да се дискутират въпросите дали да се забранят или в началото първо да се ограничи използването на хидрогенираните масла.

"За трансмазнини се говори от 25 години. Има два термина - безопасни и безвредни. Маргаринът е безопасен, защото е направен според изискванията. Но е вреден, ако всеки ден ядем по една кофа маргарин”, каза Камен Николов.

Според него усилията трябва да се насочат към инициативи, които да научат децата на рационално и балансирано хранене от най-ранна възраст. Той бе категоричен, че една забрана не може да е решение.

"Има директиви, които трябва да спазваме като страна-членка на Европейския съюз (ЕС). Няма директива, която да забранява трансмазнините”, твърди Николов.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар