Вход | Регистрация

5 здравни и социални услуги помагат на родители и деца в Габрово

Те се предоставят в комплекса на ул. „Ивайло“ 13

Нови пет интегрирани услуги за деца и семейства се изпълняват в новосъздадения комплекс на ул. "Ивайло" № 13 в габровския квартал "Христо Ботев”. Помещенията в сградата са ремонтирани, оборудвани и обзаведени по проект "ПОСОКИ – предоставяне в общността на социално-образователно консултиране и интегриране", който е финансиран от Световната банка.

С тях се цели подобряване на училищната подготовка на деца от семейства с ниски доходи и деца с увреждания на възраст до 7 години, превенция на социалното изключване, както и формиране на родителски умения. Постигане на по-добро психично, емоционално, здравно, образователно и социално развитие на деца от рискови групи е основната задача на дейността в комплекса.

В него се извършва здравна консултация за деца от 0 до 7 г., която включва наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца, предназначена за родители на новородени или малки деца, които не са регистрирани при общопрактикуващ лекар.

Осигурена е възможност за домашни посещения. Екипът от специалисти включва медиатор, педиатър и медицинска сестра.

Втората нова услуга е за формиране и развитие на родителски умения. Тя е насочена към бъдещи родители, родители на деца от 0 до 3 г. и родители от уязвими групи. Консултациите се извършват чрез групови и индивидуални срещи с нуждаещите се.

Родителите на бебета и деца до 7-годишна възраст могат да се възползват от семейно консултиране и подкрепа. Чрез нея се дава информация за репродуктивното здраве, методите на контрацепция, полово предаваните болести, развиване на социални и родителски умения, превенция на насилието над деца. С родителите и децата се извършват групови и индивидуални сесии. За услугите се грижат двама медиатори, педиатър, медицинска сестра, акушер-гинеколог, акушерка, двама социални работници и юрист.

Индивидуална педагогическа подкрепа се предлага за децата с увреждания, които ще бъдат първокласници в масово училище. Работата може да се извършва в домашни условия, на територията на комплекса, в училище или в детска градина – индивидуално и групово.

Следващата услуга е допълнителна подготовка за равен старт в училище чрез провеждане на летни занимания. В тях образователният процес е комбиниран с игри и дейности, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия свят и свободно владеене на български език. За предоставяне на услугата са ангажирани медиатор и педагог.

1526051

Общо 119 деца и възрастни са обхванати в специализираните грижи и услуги. Те са представители на уязвими етнически групи, деца с безработни родители, без личен лекар, деца с увреждания и здравословни проблеми, деца, които не ходят на детска градина, родители с 3 и повече деца, самотни родители, майки в рискова възраст, родители без здравни осигуровки, необразовани, живеещи в лоши жилищни условия и други. 

Повече информация за услугите в центъра ще получите на моб. тел. 0878 571 090 – Светла Григорова, координатор, както и на адрес – гр. Габрово, ул. "Ивайло" № 13, Комплекс за интегрирани услуги за деца и семейства.

<< Sever.bg във Facebook >> 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар