Вход | Регистрация

Дават 22 млн. лева за АЕЦ "Козлодуй"

Правителството одобри и 4 млн. лева за читалищата

Дават 22 млн. лева за АЕЦ "Козлодуй"
inews.bg/Марио Евстатиев

22 млн. лева са осигурени за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Това реши Правителството.

Средствата ще са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Те са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни за съфинансиране на проект по Международния фонд "Козлодуй".

С решения на Министерския съвет от 2008 г. и от 2012 г. блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй” са обявени за съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация, и са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус "кафяво поле" да завършат до 2030 г.

Голям брой проекти се изпълняват с финансиране от Международния фонд "Козлодуй". Съгласно политиката на Европейската комисия, е необходимо някои от тях да бъдат финансирани от националния бюджет.

Още 3,9 млн. лв. са предоставени в подкрепа на читалищата в 237 общини.

Средствата са планирани в бюджета и са предназначени за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар