Вход | Регистрация

НАТО заседава за Украйна - обновена

Путин пък заповяда на войските, участващи във военни учения, да се върнат в базите си

НАТО заседава за Украйна - обновена
Снимка: Guliver/Getty Images

Украйна е на дневен ред на Съвета на НАТО.

Днес той отново се събира извънредно. Заседанието е свикано по искане на Полша. Позицията й е, че събитията във и около Украйна са заплаха за граничещите с нея държави от НАТО и имат директни последици за сигурността на евроатлантическото пространство, съобщава БНР.

НАТО вече отправи призив към Русия да изтегли войските си от Украйна.

Снощи на извънредно заседание се събра и Съветът за сигурност на ООН.

Руският посланик в световната организация Виталий Чуркин заяви, че сваленият украински президент Виктор Янукович е поискал в писмо до руския държавен глава Владимир Путин Русия да използва военна сила в Украйна, за да защити украинското население.

Американският посланик в ООН Саманта Пауър беше категорична, че действията на Русия в Украйна не са хуманитарна мисия. От Пентагона заявиха, че Съединените щати замразяват военните си връзки с Русия заради събитията в Украйна.

Министрите на енергетиката от ЕС ще заседават днес в Брюксел за сигурността на доставките на руски газ през Украйна за Европа, след предупреждението на "Газпром" за възможно прекъсване на доставките.

Снощи руски военни завзеха граничния пункт от украинската страна на фериботната линия, свързваща Крим с Русия и три камиона с руски войници влязоха с ферибот в Крим. Руският Черноморски флот е отправил към украинските сили в Крим ултиматум да се предадат до тази сутрин.

Днес вече стана ясно, че върховният главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация, президентът на Русия Владимир Путин е заповядал на войските и съединенията, участващи във военни учения, да се върнат в базите си. Това съобщи в Москва прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. По думите на Песков, Путин взел това решение след като получил доклад за успешно провеждане на ученията.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар