Вход | Регистрация

Национален щаб ще следи обстановката в Украйна

Нарушаването на доставките на газ на България остава основната икономическа заплаха

Национален щаб ще следи обстановката в Украйна
Снимка: Thinkstock/Guliver

Национален щаб ще бъде създаден у нас във връзка с кризата в Украйна. Той ще наблюдава обстановката там. Така страната ни ще направи преглед на плановете си за ядрена защита. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към правителството.

Нарушаването на доставките на газ на България остава основната икономическа заплаха. Възможно е да бъде затруднена работата на "Нефтохим", информира БНР.

В средносрочен план има риск от извозването на отработено ядрено гориво, опасност от имиграционен натиск и от трайно влошаване на отношенията между Украйна и Европейския съюз. С това ще се затрудни реализацията на проекта "Южен поток".

Йовчев обяви още, че ще бъдат актуализирани и плановете, свързани с доставките на природен газ и нефтопродукти за България. 

В подземното газово хранилище "Чирен" в момента има налични около 200 млн. кубични метра природен газ. Това количество може да задоволи потребностите на уязвимите потребители в България за период от месец и половина до два месеца, съобщи и БТА.

В същото време стана ясно, че американският президент Барак Обама е предложил на Владимир Путин изход от украинската криза. Това може да стане чрез изпращането на международни наблюдатели на Кримския полуостров и изтеглянето на руските войски. Обама е обсъждал в едночасов телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел евентуалното излизане от кризата в Украйна и чрез включването на руснаци в новото правителство в Киев.

Днес, Европейската комисия ще обсъди отпускането на финансова помощ за Украйна. Помощта ще бъде за изплащане на украинските задължения към "Газпром", които възлизат на два милиарда долара. Неплатените дългове дадоха повод на "Газпром" да обяви, че от идния месец ще лиши Украйна от отстъпката в цената на природния газ, договорена миналия декември.


<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар