Вход | Регистрация

Няма да има задължително предучилищно образование!

Няма да има задължително предучилищно образование!
Снимка: Север.бг

Задължителното предучилищно образование няма да започва от 4-годишна възраст. Това обяви Милена Дамянова от ГЕРБ в кулоарите на парламента. Причината за отказа на партията да внесе законопроект е обществената реакция.

Докладите на Европейската комисия и Световната банка доказват, че българските деца стоят на последни места по грамотност, напомни тя. И посочи, че законопроектът за предучилищното и училищното образование се подготвя вече няколко години, съобщава "Офнюз".

Герберите обаче не са се отказали държавата да плаща и на частните детски градини и училища, но само за заплатите на учителите, няма да се отпускат средства за материална база и допълнителни дейности.

Брюксел постави срок на България най-късно през 2015 г. законопроекта да бъде приет!

Припомняме, че в края на 2012 г. във Велико Търново и още няколко града в страната, майки, татковци и бъдещи родители излязоха на улицата за да протестират. Те се обявиха срещу задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца и държавния монопол над образованието. Тогава те издигнаха плакати с надпис и скандираха "Искам да съм част от деня на детето си", "Искам право за избор" и "4 години не стигат".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар