Вход | Регистрация

Пеевски няма да е евродепутат

Отказа се от поста в полза на министъра на екологията

Пеевски няма да е евродепутат
Снимка: Thinkstock/Guliver

При обработени 75% от протоколите на секционните комисии в Централната избирателна комисия разпределението на гласовете е както следва:

31,08% - ГЕРБ; 18,86% - Коалиция за България; 16,51% - ДПС; 10,69% - България без цензура и 6,37% - Реформаторски блок. Те ще имат свои евродепутати

Под чертата остават: 4,09% за АБВ; 3,16% за НФСБ и 3,06% за "Атака", информира БНР.

Около 1,07% от гласовете събира ПП "Глас Народен", на база 54,25% обработени протоколи към 5:10 ч. тази сутрин.

Общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 25 353, съобщиха от Министерството на външните работи.

Гласуването приключи в 34 държави.

И още.

"Незадоволителни" и "разочароващи"! Така определи резултатите от евровота за "Коалиция за България" лидерът на столетницата и председател на ПЕС Сергей Станишев. Въпреки това той не планира да подава оставка след 11-ата му поредна загуба.

Според Станишев резултатите са показали, че битката печелят партиите, които водят предизборна кампания с вътрешнополитически теми, а не с европейски дебат, информира OffNews.

Вина за краха на БСП, по думите му, имат и АБВ, които са разединили лявото пространство и са разколебали много леви избиратели.

Делян Пеевски пък се отказа от второто място в листата за Европарламент. На пресконференцията на ДПС след края на изборния ден той обяви, че отстъпва мястото си на министъра на околната среда Искра Михайлова. По думите му, той ще остане в България да работи за хората, които са му гласували доверие.

Печелившите партии за евровота казват пък, че ще говорят и организират дебати за предсрочни избори у нас.

В Европа

Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритния те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите.

Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите. Очаква се консерваторите да получат 211 мандата при досегашните 274. На практиката побеждаващата партия губи една пета от местата и е на път да се окаже най-големият губещ, информира БГНЕС.

Във Франция Националният фронт излиза на първо място – нещо, което френският премиер нарече политическо земетресение.

Британската Евроскептична партия за независимост на обединеното кралство също има силен резултат, като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи.

В Гърция радикалната левица "Сириза" също излиза начело с лека преднина пред управляващата десница.

Средната избирателна активност в Европейския съюз е била 43.11%.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар