Вход | Регистрация

Президентът предлага референдум за задължително гласуване

Само от ГЕРБ го подкрепят засега

Президентът предлага референдум за задължително гласуване
Снимка: Булфото

Българският президент Росен Плевнелиев предложи в своето обръщение към нацията Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национален референдум, съвместно с предстоящите избори за членове на Европейския парламент през май, едновременно с европейския вот.

Плевнелиев предлага допитване до народа за това как да бъдат променени правилата за изборите, което да засили доверието в политическите институции след масовите протести от миналата година.

Допитването включва въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване:

1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Според закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление президентът може да предложи на Народното събрание провеждането на национален референдум. Решението за произвеждане на националното допитване обаче е на парламента, който би могъл и да спре инициативата на държавния глава.

Ако Народното събрание реши да се проведе референдума, президентът в срок до един месец от обнародването на решението определя датата, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание. Допитването се провежда в един почивен ден.

ПП ГЕРБ ще подкрепи предложението за провеждането на национален референдум по поставените въпроси. Това става ясно от писмо, изпратено от партията до медиите по повод речта на държавния глава.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира пред в. "Сега", че с това изказване държавният глава се включва в предизборната игра.

"Въпросите трябва да са ясни, а не да объркват гражданите. Трябва да е ясно, че мажоритарна не означава непартийна система", допълни той.

Мая Манолова пък попита пред журналисти тази сутрин защо Плевнелиев не е направил това обръщение преди Изборният кодекс да бъде приет, например вместо Новогодшиното му обръщение.

Предложението на президента е профанизиране на проблема, заяви и Антон Кутев от левицата. По думите му задължителното гласуване има много недостатъци и навсякъде по света са се отказали от него. Само в Австрия имало, но с ограничения.

От ДПС засега няма позиция по обръщението.

"През 2009 г. президентът Георги Първанов искаше да има мажоритарен избор, което облагодетелства ГЕРБ с 20 депутати. Виждате, че Плевнелиев върви по стъпките на Първанов в услуга на ГЕРБ", коментира Десислав Чуколов от "Атака".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар