Вход | Регистрация

Ромите са проблем и за ЕС

Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция, организирана в Европейския парламент

Ромите са проблем и за ЕС
Снимка: Булфото

Има един истински проблем в ЕС и това са ромите.

Те пречат за свободата на движение в евросъюза. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция, организирана снощи в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния).

"Нека назова проблема - проблемът е ромското население, 10-12 милиона европейски граждани, които живеят почти навсякъде, не само в България и Румъния, в голяма бедност. Нека го кажем честно, това е нашият проблем. Всички 507 милиона граждани на ЕС имаме еднакви права и стремежи, посочи еврокомисарят. Тя отбеляза, че никога в десетилетията от съществуването си европейската общност не е била свидетел на подобни силни нападки срещу едно от основните права (свободата на движение), отправени от политици и медии", заяви Рединг.

Тя поясни, че основната причина европейците да се местят в друга държава от ЕС, е за да работят. Общо 75 процента от мигрантите са в трудоспособна възраст, 77 процента от европейците във Великобритания и 72 процента от британците работят, допълни еврокомисарят.

Рединг уточни, че всяко право е свързано със задължения.

"Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. Злоупотребите, макар и малко, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение. Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там, трябва да работим това да стане възможно, допълни зам.-председателят на ЕК", обобщи зам.-председателят на ЕК.

По нейните думи основният проблем за мигрантите е бедността и те са принудени да търсят препитание в по-богатите държави.



<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Dnes.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар