Вход | Регистрация

Руски военни превзеха украинска военна база в Крим - обновена

Полуостровът вече е включен в състава на регионите на Русия на географската карта, която е публикувана в официалния сайт на президента на Руската федерация

Руски военни превзеха украинска военна база в Крим - обновена
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отново напрежение в Крим.

Рано тази сутрин руски военни са превзели украинската военноморска база във Феодосия. Това е един от малкото военни обекти в Крим, над които продължаваше да се вее украинският флаг след руската анексия, съобщава Ройтерс. 

Лейтенант Анатолий Мозговой съобщил пред агенцията по телефона от базата, че са били дадени изстрели.

Украинските военни не са били въоръжени. На въпроса превзета ли е базата, той отвърнал: "Да".

Руски сили превзеха част от тази база по-рано този месец, когато Русия завзе Кримския полуостров, но украински военни запазиха контрол над оръжията, някои казарми и други сгради в комплекса на базата, добавя Ройтерс.

По-късно Би Би Си предаде, цитирани от OFFNеws, че временният президент Александър Турчинов е обявил, че е разпоредил оттегляне на въоръжените сили на Украйна от Крим. Решението е било взето заради заплахата на Русия за живота на украинските военни и техните семейства в Крим. Съветът по национална сигурност и отбрана е взел решение, съгласно инструкциите от Министерството на отбраната, да извърши преразпределение на военните сили, разположени на територията на Автономна република Крим, обяви още президентът Турчинов.

В същото време стана ясно, че Република Крим е включена в състава на регионите на Русия на географската карта, която е публикувана в официалния сайт на президента на Руската федерация. Също от днес Крим и Севастопол са обозначени като територия на Русия в картите на системата за търсене "Яндекс", както и на сайта на горната камара на парламента, съобщана ИТАР-ТАСС.

Над 50 световни лидери се събират днес на двудневна среща в Хага, за да обсъдят заплахата от ядрен тероризъм, но основната тема на срещата е изместена от кризата в Украйна, съобщава БТА.

Ръководителите на Г-7 - седемте най-развити индустриални държави - може да изключат Русия от Г-8 - затворения клуб на най-богатите страни. Лидерите на държавите от Голямата седморка ще се съберат довечера, за да обсъдят мерки срещу Русия заради анексията на Крим, на фона на опасения, че Владимир Путин може да хвърли око и на други части от Украйна. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар