Вход | Регистрация

Цветлин Йовчев: Мотивите за вота са „неоснователни и несериозни“

Вицепремиерът и вътрешен министър отговори на депутатски питания, касаещи сигурността и спазването на закона в страната

Цветлин Йовчев: Мотивите за вота са „неоснователни и несериозни“

"Запознах се с основните точки на вота на недоверие и в рамките на дебатите, ще представим достатъчно аргументи и основания, с които да оборим тези точки". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в кулоарите на Народното събрание по повод внесения от опозицията вот на недоверие към управляващите. Той коментира мотивите като "неоснователни и несериозни".

"На всички, които се интересуват от проблема с бежанците, стана ясно в какво състояние сме заварили системата, и какво трябваше да направим за един изключително кратък период от време. Абсолютно всички наши партньори, и в Европейската комисия, отчитат големия напредък, който България успя да постигне за един изключително кракът период от време. От тази гледна точка, този, който е проспал и в резултат на това проспиване, не е била създадена нужната организация и държавата не е имала капацитет да се справи с този проблем, да иска вот на недоверие, именно по този проблем, мисля, че е несериозно", посочи още Йовчев.

Вътрешният министър отговори на депутатски питания в парламента, които засегнаха и други горещи теми, сред които окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски", делата за нападение над полицаи по време на протестите, както и за ограничаване на битовата престъпност.

Йовчев бе категоричен, че до 27 януари 2014 г. в СДВР не е постъпвал сигнал за възникване на обстоятелства, нито искане от ръководство на висшето учебно заведение. Във всичките си действия на МВР служителите са се водили от закона. ", с което отхвърли провокиращия въпрос дали е спазена процедурата по охрана на университета.

"На телефон 112 е имало обаждане от човек, който се е представил за ректора на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев. Мъжът, представил се с фалшива самоличност е подал сигнал и е поискал освобождаване на сградата, информира още министър Йовчев по време на парламентарния контрол. Това според вицепремиера бил опит за провокация.

Йовчев посочи, че в МВР не е постъпвало искане полицията да прониква в СУ и да задържа окупатори.

По 13 дела за нападение над полицаи по време на протестите се работи в София. Голяма част от тях са за хулиганство. Три от делата са срещу неизвестен извършител. А пет са приключили с мнение за съд.

По отношение на битовата престъпност Йовчев подчерта, че този проблем не е от мандата на това правителство, но то има достатъчно сили, средства и желание, за да се справи с нея.

"Общите мерки, които прилагаме, са в няколко насоки - разпределение на силите, така че полицаят да е там, където има нужда от него, по-тясно сътрудничество с общините, с гражданското общество, въвеждане на извънщатни сътрудници. Надявам се в бързи срокове да намалил битовата престъпност в районите, където тя е с най-големи размери", каза още вицепремиерът. По думите му е осигурен допълнителен човешки ресурс, гориво, и всичко необходимо на тези дирекции, за да могат да се справят. "Този проблем не е от сега, не е от мандата на това правителство", подчерта Цветлин Йовчев.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар