Вход | Регистрация

Атрактивен спектакъл по повод Китайската Нова година в старата столица!

Празникът ще бъде отбелязан във В.Търново с представяне на традиционно китайско изкуство

Атрактивен спектакъл по повод Китайската Нова година в старата столица!

Китайската Нова година ще бъде официално отбелязана в старата столица на 31 януари. За всички любопитни да видят как празнуват в Китай е подготвена богата програма, която ще се състои в ДКС "Васил Левски".

Тържествено отбелязване на този празник е правен у нас само в София и Варна. За първи път Велико Търново ще предложи галаспектакъла "Весела Китайска Нова година”, който ще бъде с вход свободен.

40 артисти, музиканти, певци и танцьори ще предадат на публиката хилядолетната източна култура и изкуство в 15 отделни изпълнения. Великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на ловки акробатични номера, традиционни китайски танци, музикално-певчески изпълнения и да се включат в игра с публиката.

Специална изложба ще илюстрира изкуството, културата и фолклора на Китай. На сцената на ДКС"В.Левски" пък ще излязат творци, които ще демонстрират техники при различни китайски изкуства.

Над 2300-годишното декоративно изкуство ще бъде показано от Краля на скакалците Уан Лиан, който борави с брашно от ориз и пшеница. Майсторът Пу Дъ-Рон ще покаже как се прави изкуство от яйчени черупки, а две дами от Китай ще "издадат" тайните на изрязване на хартиени силуети.

Дзян Йен-Хуа е носител на приза "необикновено умелата дама на Китай”, а Джоу Шу-Ин е представител от национален ранг на нематериалното културно наследство. И това изкуство е едно от най-древните в Китай. Те ще изрежат от хартия различните форми на житейските преживявания: радост, нещастие, покруса и гняв.

Организатори на събитието са Община Велико Търново и Посолството на Китай в България. Официалното отбелязване бе договорено още през март 2015 г. след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов и дипломатически представители на азиатската държава в България.




<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар