Вход | Регистрация

Вълшебството на "Звездни ритуали" омагьосва в "Таралеж"

Вълшебството на "Звездни ритуали" омагьосва в "Таралеж"
Снимка: Север.бг

Павликенското село Горна Липница и тази година побра творци от цял свят в рамките на арт резиденция "Старото училище". Темата на пленера бе "Звездни ритуали". Творбите на участниците са представени в изложба, подредена в търновския Клуб за културни инициативи "Таралеж" на Самоводската чаршия.

"По нашите места са живели племената на кробизите, тракийско племе от племенната общност на гетите. За гетите има проучвания, правени в Сборяново. Има теории, че могилите са подреждани под формата на съзвездия. Смята се, че тези племена са вярвали, че са деца на Вселената. В нашия край има останки от подобни могили, но никога не са проучвани. На територията на Горна Липница са може би 50, а в целия регион за може би над 200", разказва Димитър Палов за идеята темата на пленера да е "Звездни ритуали".

1395752

Артистите са създали Звездно Ритуално Изкуство /ЗРИ/, използвайки похватите на ритуали, свързани със звездите и Вселената. ЗРИ е изкуство, създадено на универсален език, поради което може да бъде разбрано от публика от различни видове и раси, обитаващи Вселената.

ЗРИ е изкуство, което има качеството да се създава във взаимодействие с творци/артисти от различните измерения на Вселената. Творческото начало съществува във Вселената. Доказателство за това е създаването на нашата родна планета Земя – само по себе си тя е творчески акт на неизвестен творец. Следователно артисти/творци/ във всеки смисъл на тази дума съществуват и извън пределите на Земята.

1395749

"Всички ние сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите." - Този цитат на Оскар Уайлд се оказва водещ за проекта на полякинята Агата Церемузкин /Agata Czeremuszkin/.

1395767

Човешкото тяло е легенда от знаци за мен. Голотата е склонна да бъде анонимна, намалява всички индивидуални характеристики. Тя би могла да създаде връзка между паралелни светове.

1395762

За творбите си мексиканецът Мануел Гарибей /Manuel Garibay/ използвал всякакви материали, които намирал в сградата на старото училище. Някои от произведенията са рисувани от естествени материали като сок от бъз.

1395751

Не се знаело до последно дали ще участва на пленера. В последния момент разменил своя картина с един пилот, който му дал безплатен билет от Мексико до Мадрид и обратно. От Мадрид по някакъв начин стигнал до София, после пък в Горна Липница. 

1395757

"Всеки мъж и всяка жена е звезда" е мотото на ритуалната инсталация L.Y.R.A на домакините от арт резиденция "Старото училище", Димитър и Дарина. 

Инсталацията представлява ритуално създадено оброчище, което заплита лъч от нишките на участниците в резиденцията, техните произведения, духа на мястото и темата - Звездно ритуално изкуство.

"Направена е в стаята за избори с надеждата, че някой ден ще дойдат да управляват хора, творци, които ще правят всичко с идеята да сътворят нещо, а не с някакви други умисли.", с усмивка споделя Димитър.

1395768


Вдъхновена от древните тракийски легенди, "Стълба към небето" на Яна Друмева представлява символичен ритуал, чрез който да се свържем със звездите.

1395770

Така, както според някои теории могилите са стълба, по която човешките души се изкачват до небето, лампите са метафорични урни, съхраняващи част от миналото и настоящото на Горна Липница. Направени са по форма на предмети, намерени в училището, билки и сухи листа са вплетени във филца, а всички бои за оцветяването са от природни материали.

1395754

Идеята на проекта на Бианка /Bianca Tschaikner/ "Теория на нищото" е създаването на една алхимична лаборатория, работилница на магьосник с магически устройства, в която се извършват звездни ритуали, играейки с идеята как древна култура, като тракийската, би извършвала своите звездни ритуали.

1395748

В рамките на тазгодишното издание на резиденцията уникален слънчев часовник с българските символи "Оренда" е изработил Пламен Петров заедно с деца от селото. Идеята е, че мерейки времето, сянката ти да пада върху един конкретен час и заставайки в един час, ти получаваш послание, силата на конкретния знак.

1395750

Цялата изложба, придружена с пълно описание от авторите на произведенията, може да видите до 9 октомври, в Клуб "Тарлеж". Може да надникнете и в нашата фотогалерия със снимки от откриването.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар