Вход | Регистрация

Да е честито Рождество Христово!

Каква е Коледа за българските емигранти и как празнуват Рождество по света

Да е честито Рождество Христово!
thinkstockphotos.com

Рождество Христово е! Целият християнски свят отбелязва един от най-светлите църковни празници в християнската държава. Празникът се нарича още Божик или Божич. На Коледа честваме рождението на Исус Христос - Божият син, който, според Евангелието, се родил преди повече от 2000 г. в Юдейската провинция Витлеем.

Малко преди да се роди Христос майка му Мария, заедно с Йосиф, отишли във Витлеем. В страноприемницата нямало места за подслон и те се приютили в пещера извън града, в която пастирите затваряли овцете си. Там Мария родила сина си. Повит в пелени, младия Бог бил положен в ясли, а животните го сгрявали с дъха си.

Мигът на раждането му бил ознаменуван с ярка звезда, която била знак, че на света е дошъл Спасителят. Първите пастирии, които се поклонили на Младенеца, били витлеемските, а изгрялата нова звезда станала пътеводител и на трима източни царепожелали да почетат Божия син.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници.

Малките коледари обикалят през деня на 24 декември, въоръжени с дрянови пръчки - сурвакници и торбички, те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят коледарски песни, казват стихове и наричат благословии. От полунощ до сутринта по къщите обикалят по-големите коледари и също пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните даряват и тях с коледарски краваи, пари и различни храни.

На 26 декември коледарите се събират отново, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището,

Коледен празник е и Стефанов ден. Той се чества на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Според народните поверия след полунощ на Бъдни вечер започват така наречените "погански дни", защото от 25 декември до 6 януари границата между небето и земята изчезва и разделението между двата свята временно се заличава.

Имен ден празнуват днес: Христа, Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

 

Каква е Коледа за българите в Гърция, научи Соня Христова:

1146428

"Българите, които живеят и работят в Гърция споделиха за това как празнуват коледните и новогодишните празници там.

Преди време, когато все още е съществувала организацията "Българска общност" са се провеждали много празненства за българите в южната ни съседка. Сега вече това не е така. Малка част от тях, най-вече тези, които живеят в Атина, се организират сами. Така те отбелязват празниците, но по български. Те споделят, че гърците не празнуват Бъдни вечер, защото това за тях не е празник. Но Коледа и Нова година отбелязват с много храна и празнично настроение. Сънародниците ни казват, че въпреки, че се стремят да се придържат към българската кухня, има някои сладкиши например, които са си взаимствали от гръцкия народ.

1146431 1146433

Тази година малка българска група решиха да отпразнуват наближаващите празници с екскурзия до един от близките острови. Те предварително бяха подготвили традиционни български ястия като: баница, баклава, пита, различни видове сладки и сладкиши, дори трушии. Със своите домашно приготвени изделия, те участваха в конкурс. Организаторите бяха подготвили много игри и викторини, като не пропуснаха и да наблегнат на българската музика и най-вече на хората. Както казват българите, "ние ще си празнуваме, чисто по български". Те са затворен кръг от хора и по този начин отбелязват предстоящите празници.".

1146432 1146427 1146429

1146434

 

Католиците във Франция също много тачат Коледа, разказа Галя Борисова от Тетевен. От три години тя работи в държавата на Пиринейския полуостров.

"Подготовката за този хубав семеен празник е както в България, но с чужди хора - нали сме на гурбет... Близките и семействата много ни липсват."

1146430 1146426 1146435

Коледа по света, според Уикипедия:

В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските. Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен "Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата "Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г.

В Албания Коледа е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие от местните хора, които спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Иисус Христос.

В Англия в навечерието на Коледа се пеят песни и танцуват танци. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете.

В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.

В Армения, която е първата страна официално възприела Християнството, Бъдни вечер е един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден - на 6 януари по Юлианския календар.

На Африканския континент Коледа се празнува от малки и големи християнски общности. На континента има приблизително 350 милиона християни.

В Бангладеш по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

На Бахамските острови честванията, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти Декември и 1-ви Януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми.

В Беларус сламата е важен аспект от Коледните празници. Повечето от ярко оцветените играчки на елхата в Беларус са направени от слама във всякакви форми.

В Белгия се говорят два официални езика - Фламандски и Валонски (версия на френският), двата езика се говорят в различните региони. На Бъдни вечер се прави празнична вечеря от повечето хора, започваща с питие аперитив и ордьовър.

В Белиз елхата се украсява с лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация са птиците, които са символ на мира.

В Боливия основният акцент на Коледната украса е сцената "Рождество Христово". Повечето от тях са направени под формата на пирамида със самата ясла в горната част.

В Босна и Херцеговина Коледните дръвчета са украсени с играчки, шоколад, светлини и цветни топки и традиционно гарнирани със звезди. Местните празнуват Коледа предимно със семействата си.

В Бразилия обичайте са доста различни, поради разнообразието на народа. Една от традициите е направата на сцената на "Рождество Христово" или "Пресепио" (думата произлиза от иврит "presepium", което означава леглото от слама на което Исус е спал за първи път във Витлеем).

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар