Вход | Регистрация

Посетете панаира на народните занаяти в "Етър"-а!

Ако се чудите как да си ангажирате уикенда, ето ви приятно, интересно и близко като дестинация предложение.

Посетете Архитектурно – етнографски комплекс "Етър” край Габрово!

Още днес се открива XII-я Международен панаир на народните занаяти, организиран по традиция от Министерство на културата на Република България, Община Габрово и комплекса. Форумът ще се проведе в рамките на три дни.

Досега за участие има заявки на над 50 майстори от страната и чужбина, като регистрацията и записванията продължават. Очаква се тази година те да бъдат значително повече от предходните.

През изминалата 2013 г. участие взеха 76 майстори. Ще се представят занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Участници от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред етърската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити и др.

За първи път тази година, превърналата се в традиция Майсторска надпревара, ще бъде международна. В продължение на четири дни в състезанието "Грънчарство” майсторите ще се борят за голямата награда "Сребърна хлопка”.

Много са инициативите, които ще привлекат хиляди гости и туристи в АЕК "Етър” тази година.

Днес, 5 септември, от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието "Дървостругарство”, Иво Стоянов от Габрово, ще открие своята авторска изложба-базар в изложбената зала на АЕК "Етър".

Съпътстващо събитие на юбилея е Кръглата маса "50 години АЕК "Етър” - живата традиция”, която ще се проведе на 6 септември от 13.00 ч. В нея ще вземат участие над 20 специалисти от цялата страна. Целта на Кръглата маса е да се анализира мястото, ролята, културно-историческото и икомическото значение на Етъра; да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната; да се съпостави Етъра и дейността му с подобни институции от страната и чужбина; да се разгледа комплекса като туристическа дестинация.

Друго съпътстващо събитие е юбилейната X-та Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще”. В нея над 40 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания по темата. Доказателство за престижа на конференцията е големият интерес от страна на международните участници от Сърбия, Румъния, Македония, Чехия и Турция. По традиция и от двата научни форума АЕК "Етър” ще издаде сборници с докладите на участниците.

Сред атрактивните за посетителите демонстрации по време на тридневния панаир са характерните за района на Централен Балкан - печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтан и плетене с царевична шума (беленица).

Многобройните гости ще могат да се насладят на богата фолклорна програма. В нея участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев”, фолклорен ансамбъл "Родопа” - Смолян и много други.

Архитектурно – етнографски комплекс "Етър” край Габрово е първият и единствен засега музей на открито в България, открит на 7 септември. В него са експонирани 50 обекта – технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение.

Цялата 2014 г. преминава под знака на тази 50-годишнина от създаването на комплекса. 

1380435

1380434

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар