Вход | Регистрация

Торино – още успех и признание за български физици

В двете Специални секции на проф. Г. Георгиев и д-р М. Георгиева-Гроссе са участвали признати учени от университети в 16 държави на 4 континента

Торино – още успех и признание за български физици

По личната покана на проф. Пиерджорджо Усленги от Университета на Илиной в Чикаго д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев от Факултета по Математика и информатика на Великотърновския Университет "Св. св. Кирил и Методий” организираха две Специални секции на Международната конференция по съвременни приложения на електромагнетизма ICEAA в Торино, Италия: "Най-нови постижения в задачите на предизвикателството на математичния и изчислителния електромагнетизъм и техните приложения” и "Напредък в задачите на предизвикателството на мaтематичния и изчислителния електромагнетизъм: Ударение върху приложенията”. За поредната успешна научна изява съобщиха самите физици.

Общо в двете Специални секции са представени 15 научни доклада. Участвали са учени от университети на четири континента и 16 страни: САЩ, Япония, Бразилия, Италия, Великобритания, Белгия, Финландия, Испания, Дания, Гърция, Полша, Казахстан.

"Освен България и посочените страни имаше и представители на Чехия, Германия, Турция и Индия. Особено знаково беше участието на главните организатори на конференцията проф. Пиерджорджо Усленги от Университета на Илиной в Чикаго и проф. Роберто Граля и д-р Гуидо Ломбарди от Политехниката на Торино в Специалните секции на д-р Георгиева и проф. Георгиев. Това е признание за изключителното научно равнище на програмата на Секциите.", разказват за нивото на конференцията българските учени.

Проф. Усленги е президент до 2008 г., а след тази дата вице-президент на Международния Съюз по радионауки URSI. Той е президент на Генералната Асамблея на URSI в Чикаго през 2008 г, а през 2011 г. отговаря за научната програма на Генерална Асамблея на URSI в Истанбул. И на двете събития д-р Георгиева и проф. Георгиев се представиха с по два доклада. Проф. Усленги е основател на Международната конференция по съвременни приложения на електромагнетизма ICEAA.

1239582"Нашите специални секции бяха с най-широко застъпената география – практически тук се изявиха представители на най-развитите в научно отношение страни на съвременността. Показателно е участието на проф. Акира Комияма от Осака, един от водещите специалисти по електромагнетизъм на Япония. Проф. Комияма е член на Управителното тяло на Електромагнитната академия в САЩ. Той е ревностен поддръжник на кандидатурата на Велико Търново и България за домакинството на Международния симпозиум по напредък в електромагнитните изследвания PIERS.", информираха с гордост братът и сестрата физици.

За отношението на проф. Комияма към науката в България и в частност към учените от Великотърновския университет, е показателен фактът, че е пропътувал половината свят, за да участва в Специалните секции, организирани в последно време от Марияна и Георги Георгиеви в Тайпе, Стокхолм и Торино.

Име в света на електромагнетизма е и проф. Аари Сивола от Университета в Аалто, Финландия, президент на планирания за 2016 г Симпозиум по Електромагнитна теория на URSI.

"Като една изгряваща звезда бихме могли да споменем д-р Костас Валаянопулос, грък по произход, сътрудник на проф. Сивола в Университета в Аалто, направил забележително представяне. Особено впечатляващо бе участието на проф. Кристоф Крейе от Католическия Университет на Лувен, Белгия, учен, работил в НАСА и Европейската космическа Агенция.", допълват представянето си учените.

Силна поддръжка представителите на нашата страна получават и от проф. Ондрей Франек, чех, родом от Бърно, сега на работа в Университета на Аалборг, Дания. Той не жали сили и време и въпреки огромната си заетост в последните години три пъти последователно участва в Специалните секции в ICEAA на Георги и Марияна Георгиеви, организирани в Торино и Кейп Таун.

Тук би могло да се посочи като особено значимо сътрудничеството с учените от Бразилия – проф. Нобрега от Федералния Институт на Мараняо и проф. Замбони-Рачед от Университета на Кампинас, също за трети път в Специалните секции на проф. Георгиев и д-р Георгиева.

"Особената им симпатия се дължи и на обстоятелството, че българка е президент на Бразилия и нашата страна и най-вече нашата наука се ползват там с невероятно уважение. Трябва да се подчертае, че проф. Нобрега и проф. Замбони-Рачед бяха много активни, следяха с внимание лекциите и възбуждаха обсъждания на повдигнатите теми. Техните предложения за развиване на изложените идеи бяха посрещнати с подчертан интерес."

Източник на гордост е и обстоятелството, че за пореден път резултати от своите изследвания в българските Специални секции представя и един от най-изтъкнатите и с най-големи научни постижения колектив от Великобритания – този на проф. Тревор Бенсън от Университета на Нотингам.

1239580"Проф. Влоджимиеж Женютич от Гданск също остави чудесни впечатления. Важно е да се споменат и докладите на най-видния гръцки специалист по радари проф. Панайотис Франгос от Националния Технически Университет на Атина и на проф. Сейл Саутбеков от Казахстан – големи приятели на България."

Проф. Георгиев и д-р Георгиева и сега се придържаха към установената от тях традиция при организиране на Специални секции на най-престижните световни научни форуми по електромагнетизъм. Те не само бяха поканили за участие едни от най-изтъкнатите учени от най-развитите страни, бяха планирали изрядно в научно отношение програмата и бяха създали образцова организация, но продължиха с налагането на своя собствен национален стил.

До официалната трибуна, на която говориха лекторите, беше поставено голямо българско национално знаме. В знак на уважение към главния организатор на конференцията проф. Усленги и на домакините бяха сложени също на стойки големи национални знамена на Съединените Щати и Италия. Тук се намираха и тринадесетте национални знамена на страните – участнички в двете Специални секции: Бразилия, Япония, Великобритания, Белгия, Дания, Финландия, Германия, Испания, Казахстан, Гърция, Полша, Индия и Турция.

"Това направи силно впечатление, придаде тържественост и празничност на събитието. Преди всеки от участниците да започне да говори, ние, като председатели ставахме на крака и го посрещахме. След това представяхме пред аудиторията неговия научен път, развитие в кариерата, научни и професионални постижения, публикации, книги и статии, награди, международно признание и организаторски опит в международни форуми. Независимо, че се спазваше стриктно предвиденият график, никой не беше прекъсван и му бе давана пълна възможност за изява. След доклада се правеха обсъждания и всеки получаваше удостоверение за участието си, подписано от проф. Усленги, д-р Георгиева и проф. Георгиев.", обясниха принципа си на работа д-р Георгиева и проф. Георгиев.

1239581

Този начин на провеждане е собствен български патент на двамата наши учени. Той се прави така единствено от тях и се радва на изключителен успех. Не е случайно, че някои от участниците прекосяват океани, за да участват в техните секции. Уважението, което им се засвидетелстува, ги кара редовно да пътуват до местата, където проф. Георгиев и д-р Георгиева организират Специални секции и където издигат българския национален флаг: Торино, Кейп Таун, Москва, Стокхолм, Тайпе и отново Торино.

Знаменателно е, че официалната церемония по откриването се проведе пред българското знаме в най-представителната зала Джолитти на конгресния център "Торино Инконтра”. Международната конференция ICEAA е най-голямото научно събитие по елктромагнетизъм в Италия и едно от най-престижните в света. Тя е най-важният научен форум, организиран от Политехниката на Торино – шестият в Европа и четиринадесетият в класацията на световните университети. Тя получава нужното внимание от Италианската държава и бюджетът й е 286 милиона евро, от който се отделят огромни средства за наука.

Необходимо е да се подчертае, че поканата за организиране на две Специални секции към проф. Георгиев и д-р Георгиева на такова място е изключително признание както лично за тях, така и за Великотърновския Университет – един от водещите в света в областта на научните изследвания по електромагнитна теория и на България като цяло.

Още един показател за оценката на организаторските способности на двамата е и фактът, че секциите им са включени в програмата непосредствено след официалната церемония по откриването и на тях присъстват всички официални лица. Това не е случайно, а е завоювано с дългогодишна работа.

За пръв те участват в конференцията в Торино през 2009 г., когато д-р Георгиева представя едно изследване на приложенията на комплексната функция на Трикоми в теорията на вълноводите. Това се посреща с подчертан интерес, тъй като Франческо Трикоми е лицето на италианската математика. Той е най-изтъкнатият италиански математик на XX век, въвел една от най-важните функции на математичната физика, наречена по-късно в негова чест на името му.

Причина за интереса към работата на българските учени е обстоятелството, че проф. Трикоми е творил именно в Политехниката на Торино. Познавайки научното равнище на работата им, проф. Усленги за трети пореден път им отправя покана освен за организиране на Специални секции и за представяне на Поканени доклади.

В Торино проф. Георгиев и д-р Георгиева представят два Поканени доклада, което само по себе си е постижение с особена значимост и много рядко се случва в научната практика: "Теория на числата L3±моделиране, свойства и приложения” и "Съвременни итеративни методи за точно пресмятане на диференциалната фазова разлика в цилиндричния вълновод, изцяло запълнен с азимутално намагнитен ферит”.

1239583



Първият представлява нов етап от развитието на едно оригинално направление в теорията на числата – Теорията на числата L, чиито създатели са проф. Георгиев и д-р Георгиева. Вторият е свързан с радиофизични изследвания, използващи комплексната функция на Кумер и има важни приложения в антените с електронно управление на електромагнитната вълна.

Последните са особено перспективни в космическите съобщения. Интерес към тези изследвания проявяват Европейската космическа агенция в Холадия, Електромагнитната академия в САЩ, китайски, шведски, японски и руски учени.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар