Вход | Регистрация

Уъркшоп за дамите по проект

Предколедното настроение и традициите за празниците обсъдиха те в библиотеката

Уъркшоп за дамите по проект
Снимка: Север.бг

Забавен уъркшоп си направиха дамите в библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново вчера под мотото "Предколедно настроение по проект "Lady cafe 45". По него партньорите от сдружение "Възможности", библиотечни работници и жени в активна възраст разменяха идеи за предстоящите празници Бъдни вечер и Коледа. Идеята на срещата бе дамите да бъдат по-активни и в други дейности, извън своята сфера на работа, като и да почерпят предложение една от друга.

В свободен разговор те си споделяха как празнуват у дома празниците, какво е хубаво да се сложи на празничната трапеза и как да се спазят обичаите.

С приятна коледна песен и кратка презентация на Виолета Белчева от сружение "Възможности" за символите свързани с празничната трапеза като венеца, чорапчетата, сладките, традициите започна уърк шопа.

"На Бъдни вечер цялото семейство се събира на празнична вечеря. Мъжът поставя бъдник в огъня и по неговите искри се гадае каква ще е годината. На трапезата се слагат нечетен брой ястия. Прави се обредна питка, наречена "боговица" с квас и мълчана вода. Питката е направена с фигурки, символизиращи плодородието. Разчупва се от най-възрастния, първото парче се нарича на Богородица и се раздава по реда на възрастните. Който намери парата ще бъде богат през цялата година", посочи Вили Белчева.

Според Жени Сапунджиева, също от великотърновското сдружение се наблюдава тенденция за спазване на традициите.

"Докато преди хората масови си поръчваха торти, сега тя е оставена за Нова година, а се поръчват питки за празника. Моята внучка например слага вече две чорапчета. Едното за подаръци, а другото за сладки", каза още Жени Сапунджиева, която е и председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново.

Според етнографът Надка Василева, същността на един празник е самата подготовка. За Бъдни вечер и Коледа тя започва още от Игнажден. Почиства се и домът, символично, да се прогонят злите сили. Коледуването също е важен момент. С него можел да се променя семейния статус на мъжете - който не е коледувал няма право да се жени. Любопитна подробност е, че в края на XIX в. във Велико Търново се откриват много фурни. В тях гражданите са си поръчвали питки и печени пуйки за Бъдни вечер и Коледа. 

Павлина Владева, която е ръководител на Клуб по битова култура към читалище "Надежда" поясни, че е хубаво да се сложи на трапезата на Бъдни вечер много и всякакви сухи плодове, те са и здравословни. Добре е да се замени оризът с булгур, бялата захар с кафява, да се използват пърнозърнести брашна за направата на коледни сладки. Причината е, че българинът преди, от 365 дни в годината е постил 240. Затова е бил и по-здрав.

Във Виена например в Коледния дух в сладкарските работилнички приготвят тесто. Което и дете да мине оттам, само си прави сладките с фигурки, след това те се изпичат и то може да си ги вземе за вкъщи.

Коледа се пада във вторник. Според стари гадания, това означава че през зимата ще има много сняг, през пролетта - дъжд, есента ще е суша. Не е добре да се пътува по море.

И покрай приготовленията и многото готвене, на домакинята трябва да й остане време да изглежда и добре за празника. Как да го направи бързо, приятно и без да губи много време показа Живка Караганчева, златен директор на представителство в старата столица на световно известна марка козметика и също от сдружение "Възможности".

Всички дами се обединиха около мнението, че Бъдни вечер и Коледа са хубави семейни празници, хубаво е да се върнем към корените си, да спазваме традициите и да ги предаваме на следващите поколения.

Уъркшопът на дамите приключи с почерпка от баница с късмети, сладки и чаша вино.

Проектът "Lady cafe 45+" е на Регионалната библиотека "П. Р Славейков" В. Търново. Партньори по него са 10 разнородни по структура и дейности организации, като национални и обществени библиотеки, общинска администрация, училища за неформално образование и неправителствени организации от осем страни - България, Испания, Ирландия, Италия, Латвия, Румъния, Словения и Турция.

Заедно с основните домакини, в дейностите се включват и трите дами от местната партньорска организация "Възможности" и читалището в Дебелец.

Идеята на проекта е дамите да бъдат полезни и по нов начин, непрофесионално да се реализират и преоткрият умения и способности, както и да бъдат по-активно социализирани.

Проектът "Lady cafe" е финансиран чрез националната агенция "Център за развитие на човешки ресурси" и се реализира по секторна програма "Грюндвиг" и "Учене през целия живот". Ще продължи 2 години. Средствата са в размер на 14 000 евро за 12 мобилности.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар