Вход | Регистрация

Читатели се изживяха като писатели

Поетите Иван Ланджев и Владислав Христов бяха гости на Велико Търново

Читатели се изживяха като писатели
Снимка: Север.бг

Поетично ателие върху най-новите книги на Иван Ланджев и Владислав Христов сближи търновци с модерната българска поезия. Така Велико Търново чрез артистичното място за култура "Там” стана един от първите градове извън София, където читатели стават автори.

"В четенето трябва да се влиза непосредствено, с искрен подход към словото”, каза поетът и фотограф Владислав Христов и призова събралите се гости да отделят личността на автора от творбата му. По този начин се ражда една нова творба.

Принципът на работилницата е всеки да напише по един стих от дадени произведения на един и същ лист, докато накрая листът се върне при този, който е започнал. Така всеки става автор, използвайки думите на оригиналния поет, но преподреждайки ги и то в тяхно присъствие.

Поетичната книга "Фи” /2013/ на Владислав Христов и стихосбирката "Ние според мансардата” /2014/ на Иван Ланджев послужиха за основа и вдъхновение, пораждайки интересни разговори за това какво е творбата и какво авторството.

Ателието започна с кратко представяне и анализ на творчеството на двамата известни поети от поетесата Мая Ангелова, преподавател във ВТУ.

Тя определи и двамата млади творци като модерни и със свой оригинален стил. Анонимност на автора и наративизъм открива тя в поезията на Владислав Христов, чиито стихове трябва да се четат като книги.

Странен стил с бягство от емоция притежава Иван Ланджев, в който Ангелова вижда неразбран автор и консервативен Гогол. Самият Ланджев призна, че умишлено поставя в стиховете си трудности за разбиране на текста, след което се чуди, че не го разбират.

В края на вечерта беше представена предпремиерно книгата с поезия на Владислав Христов "Германии", посветена на различните лица на Германия, където поетът е живял известно време. Текстове от книгата чете актьорът Милен Димитров.

Подобни читателски ателиета ще продължат да се "случват” в старата столица благодарение на Северина Плачкова, докторант по Възрожденска литература във ВТУ, и гостоприемната атмосфера на клуб "Там”. Те продължават на местно ниво концепцията за това ателие на Петрана Петрова, която с подкрепата на сайта azcheta.com организира поредица от успешни издания на този формат в София.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар