Вход | Регистрация

"Димитър Воев е олицетворение на свободния дух, на преплитането на творчество и живот"

Фестивалът "Улица "Нов живот" 2 се проведе във Велико Търново по повод 21 години от смъртта на основателя на "Нова генерация" Димитър Воев

"Димитър Воев е олицетворение на свободния дух, на преплитането на творчество и живот"
Клуб "Таралеж"

Новата генерация във Велико Търново се докосна до магията на творчеството на Димитър Воев. Това се случи в петъчната вечер на 8 ноември в Клуб за културни инициативи "Таралеж", където се проведе второто издание на "Улица "Нов живот". Събитието бе по повод 21 години от смъртта на основателя на "Нова генерация" по проект на Петър Миланов и Фондация "Димитър Воев – Нова Генерация".

1104500

Програмата на проявата започна с части от поемата на Димитър Воев "Нова генерация завинаги", благодарение на Стелиян Славов, след което младите автори Милан Миланов и Николай Колев прочетоха няколко свои стихотворения. Приживе Димитър Воев имал навика да посвещава стихове на своите приятели. В поетичното четене се включи и съпругата му Нели, която сподели с присъстващите стихотворението "Заснежени гори", което музикантът посветил на нея.

1104506

След това Радан Коссов изпълни няколко акустични изпълнения на "Нова генерация", сред които "Ледове" и "100 години", "Последната вълна", "С теб". По време на изпълненията Нели Воева му акомпанираше. След това приятната атмосфера се "пренесе" в клуб "Да Да", където основна тема бе емблематичната група и нейният основател.

1104497

До 21 ноември в "Таралеж" може да се разгледа интригуващата изложба с авторски фотографии на Нели Недева-Воева.

"Това е един спонтанен избор на кадри от многобройните снимки, които съм направила. Много ми харесва как се получи изложбата", сподели Нели Недева-Воева и призна, че въпреки големия брой от фотографии съжалява, че не е успяла да направи най-добрия портрет на Димитър Воев.

Снимките са правени от средата и края на 80-те на XX век на различни места в страната. Виждат се различни лица, тъй като ню уейв групата постоянно сменяла състава си. Показан е първият й състав - Димитър Воев, Кристиян Костов и Кирил Манчев. Има и снимка и на автобуса, с който през 1990 г. "Нова генерация" пътува из страната. Турнето на групата, което минава през по-големите градове на Северна България – Плевен, Велико Търново, Русе, Добрич, Варна, е по повод издаването на албума "Нова генерация завинаги". На снимката, освен музикантите е и един техен фен от Велико Търново - Ники Тонков.

1104495

Журналистът и председател на Фондация "Димитър Воев – Нова Генерация" Петър Миланов планува да запише и издаде спомените на шофьора на автобуса "Чавдар" от това турне, "който тогава много беше бесен, че са го командировали с тези "гащници", а не с Лепа Брена, която по същото време изнася концерти в Южна България".

Всеки ден, отново до 21 ноември, в "Таралеж" от 16 до 18 часа може да гледате прожекции на документалните филми, сред които са "Нова генерация и приятели, Live ’92", "Млада кръв", "Затвори очи", "Революцията продължава", "Общността Кравай". Филмовите ленти ще бъдат прожектирани в традиционната поредица "Вечери на седмото изкуство" този четвъртък (14 ноември) от 20 часа. Цената на прожекциите е 2 лева.

Ето и кратко интервю Петър Миланов, основател на Фондация "Димитър Воев – Нова Генерация", който призна, че може да говори с часове за българския музикант и поет Димитър Воев:

1104498

Второ издание на фестивала "Улица Нов Живот", защо избрахте да се случи във Велико Търново?

Миналата година тесен кръг приятели имахме идеи да отбележим 20 години от смъртта на Димитър Воев. Оказа се, че има много голям интерес от желаещи да се включат - музиканти, които са свирели с него, различни почитатели на неговата поезия и музика. И така се превърна в един огромен тридневен фестивал с музиканти и поети от три поколения на три сцени. Това ни вдъхнови да продължим в този формат.

Имаме идея да разширим географски тази общност, както ние наричаме "Нова генерация" почитатели на творчеството и хора, които творят в тази жанрова стилистика. Имаме поети, художници, кинодейци, театрали - наскоро в София имаше премиера на две пиеси по Шекспир, в които млади режисьори са вместили стихове на Воев. Има много хора от изкуството, повлияни от тази естетика, философия, начин на мислене. Защото "Нова генерация" е начин на мислене, начин на възприемане на живота, начин на личен живот и поведение.

И така решихме всяка година, около Димитровден да редуваме фестивала в различни градове в страната, живот и здраве, може би и в чужбина, защото много български общности по света също проявяват интерес. Голяма част от нашата емиграция е свързана с това изкуство.

Тази година получихме покани от различни градове - Русе, Бургас, Пловдив. Но с домакините от Клуб "Таралеж" най-бързо и добре се сговорихме как да бъде всичко. Както и с другите два клуба "Да Да" и "Мелон", където на 9 ноември се проведе концертът на двете групи "Вход Б" и "Нормално".

По какъв начин стимулирате развитието на младите автори?

Димитър Воев е олицетворение на свободния дух, на свободата в творчеството, на преплитане на творчество и живот. При него е страхотно съвпадението на това, което прави и говори, абсолютно е преплетено и отношението му към околния свят. До ден днешен всички отбелязват, че е бил супер нестандартен за онези години. Това да се противиш на тоталитаризма, на грозното от живота, на диктатурата от страна на държавата - всичко това може да стане по много интелигентен начин, с изкуство и култура. Текстовете на Воев все едно са писани днес за днешната ситуация. Който и стих да хванеш, той е актуален. С това се обяснява големият интерес и популярност, особено сред младите хора, повечето от които са родени след неговата смърт. Те не го познават и въпреки това толкова е силна неговата поезия - неговото послание е много въздействащо върху младите хора.

1104501

Ъндърграундът е свободно изкуство, свободата в изкуството и обратното - изкуството в свободата. Ето защо нашата фондация издирва такива млади явления, автори, поети, музиканти и художници, които все още, поради недостатъчния си опит или финансови причини, нямат достъп до голямата сцена. Ние искаме да им дадем рамо, да им дадем възможност за изява, да издадем техни стихосбирки, дискове с тяхна музика, изложби. Както правим тази вечер. Фондацията ще застава зад всяко едно различно от стандартното явление, което е извън официалните схеми и рамки, какъвто бе и нашият пример, човек за подражание - Димитър Воев.

Различна ли е новата генерация от "старата" нова генерация?

Различна, но има и много сходно. Тя има същия дух към свобода, същата непримиримост към грозните неща от живота, към недъзите. Защото да живееш лошо, мизерно, бедно, в лъжа и кражби не е интелигентно. Младите хора, по рождение са интелигентни и те не понасят да живеят зле. Сегашният бунт тече по същия начин както преди години.

Преди бунтът е довел до някакъв резултат, а днес?

Самият факт, че има бунт вече е победа за младите хора, които намират сили и достойнство да го направят. Навремето Воев не ходеше да прави блокади, да провокира сблъсъци. Със стиховете и песните си той правеше толкова, колкото до ден днешен да се помни от поколения наред.

Изпъкват ли имена днес на родното ни изкуство?

Изключително много млади и надарени хора има у нас. Първо те са такива по природа, второ сега са много по-информирани. Имат свободата да пътуват по света, да видят и сравнят други култури. Миксът от култури и етноси днес допълнително обогатява младото поколение, което е с невероятни шансове, както се казва - "Те са обречени на успех!".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар