Вход | Регистрация

Събина Събева: Като цяло ние сме „за“ новия Закон за детето

Събина Събева: Като цяло ние сме „за“ новия Закон за детето
Снимка: Север.бг

Новият Проектозакон за детето предизвика много обществено недоволство. Някои го „анатемосват“ изцяло, други виждат сериозни заплахи само в някои аспекти. Безспорно е, че са необходими сериозни дебати на всички нива. Затова екипа на Север.бг започва поредица от интервюта, чрез които да добиете представа за различните позиции на родители, институции, граждански организации и държавата.

Днес ви представяме мнението на Събина Събева, изпълнителен директор на „Международна социална служба“-България.   

 

Защо този Проектозакон предизвика толкова недоволство?

-Това е много спорен въпрос и не само за България, заимствали сме го от норвежко-датско-шведското законодателство. Има наистина текстове, които не са съобразени с нивото на развитие на обществените отношения. Но като цяло, ние сме „за“ закона. 

 

След като и в момента има действащи закони и нормативи, кое наложи създаването на нов?

-Целият Семеен кодекс е вътре, цялото Образование е вътре, целия Закон за закрила на детето е вътре, като са направени промени в текстове, които ние в практиката сме видели, че не действат добре. НПО-та, които управляват  услуги и се занимават със закрила на детето са искали подобряване на текстовете, за да се получи по-качествена закрила.

Отрицателни реакции предизвика чл. 31 (3): „Съгласието на родителя или попечителя на дете, навършило 16 години, не е необходимо за извършване на здравни консултации, профилактични прегледи и изследвания, определени с наредба на министъра на здравеопазването“…. Това не е ли притеснително?

-Освен няколко текста, малко изхвърлени, друго не виждам кое е проблем. Съгласна съм, че тези текстове избързаха, не им беше времето и мястото. Има ли нещо, което вас ви плаши?

Фактът, че на едно малолетно и непълнолетно дете му се дават права, които то не е „оправдало“ с отговорности...

-Те не, че му се дават в повече. Въпросът е, че ние не сме дорасли като общество да приемеме… Например, ако имате дъщеря на 16 години и искате да направи аборт, а тя не иска – питам ви, кой има право? Аз смятам, че децата трябва да могат в такива ситуации да казват нещо… (!!! ).

-Много първосигнално се думка на страховете на семействата. Много от тях са сектантски. Хора, които искат да прокарат колко много хубаво е да си обучаваш детето вкъщи. Това много прилича на тежка, мормонска секта в най-лошия й вариант. Какъв е този зор да си гледаме децата вкъщи и да ги обучаваме, колко е вредно общественото отглеждане и т. н. 

Кой гарантира, че децата ще бъдат извеждани от семейството „временно“?

-Съда. Ние искахме категорично да се посочи „временността“ на мерките за закрила.  Извеждане или по-трайно настаняване да става само тогава, когато държавата може да докаже пред съда, че тя е направила всичко, каквото зависи от нея да подкрепи семейството, но родителите нито са сътрудничили, нито са искали да се подкрепят, както е в много напреднали страни, и чак тогава да може да се удължава 2 години срока за извеждане. Важно е да има консенсус – и политически, и обществен. Само тогава Закона за детето ще работи. 

_________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 16


16 Toncho Tonchev 19.05.2012 | 10:11
Срам и позор, тази жена просто не знае какво говори. Това, което е написано в статията е абсолютно обидно към цялото българско общество и по-специално българското семейство. "Това много прилича на тежка, мормонска секта в най-лошия й вариант. Какъв е този зор да си гледаме децата вкъщи и да ги обучаваме, колко е вредно общественото отглеждане и т. н." Сигурно госпожата е от по-леките варианти на мормонската секта, а и се обзалагам че си няма на представа какво говори. ДА ОБИЧАМЕ ДЕЦАТА СИ и за това искаме да се грижим за тях. На какво ни учи българското училище? и образование? . В коридорите на регионалния инспекторат в София има големи плакати с татуировки на рамена, гръб и ръце и инспектората представя "Body ART" много "страхотно и креативно изкуство" ... едва ли ще позволят да се сложи снимка на някой християнски храм или 10-те Божии заповеди, но пък училищата ни са пълни с курсове по медитация, йога и други източни религии.... след това изказване може и мормоните да допуснат в училищата ..... Направо смях и сълзи - трагедия!!! За съжаление ТЕЗИ ХОРА ЗАСЛУЖАВАТ СЪД за думите, които казват в невежеството си !!!
15 Assen Angelov 19.05.2012 | 00:50
Събина Събева много първосигнално си играе със страховете на хората, като нарича Домашното Образувание "сектантско" и "мормонско". Да за България това е нещо ново и нетрадиционно. То е породено от западането на качеството в държавните училища, унифицирането на децата под един общ калъп, подтискането развитието на личността. В много развити страни то започва да измества държавното и дори частното образувание. Както Събина Събева много хора са отхвърляли "домашното образувание", но с времето то се е доказало като най-успешният подход към децата. Именно домашните ученици се развиват като едни от най-успешните лидери и общественици. Едни от тях са: Марк Твен, Томъс Едисън, Блез Паскал, Леонардо Да Винчи, Никола Фичев, Джордж Вашингтон и т.н. Дали тези личности или родителите им са били "сектанти" или "мормони" - всеки може сам да си отговори.
14 Assen Angelov 19.05.2012 | 00:50
Събина Събева много първосигнално си играе със страховете на хората, като нарича Домашното Образувание "сектантско" и "мормонско". Да за България това е нещо ново и нетрадиционно. То е породено от западането на качеството в държавните училища, унифицирането на децата под един общ калъп, подтискането развитието на личността. В много развити страни то започва да измества държавното и дори частното образувание. Както Събина Събева много хора са отхвърляли "домашното образувание", но с времето то се е доказало като най-успешният подход към децата. Именно домашните ученици се развиват като едни от най-успешните лидери и общественици. Едни от тях са: Марк Твен, Томъс Едисън, Блез Паскал, Леонардо Да Винчи, Никола Фичев, Джордж Вашингтон и т.н. Дали тези личности или родителите им са били "сектанти" или "мормони" - всеки може сам да си отговори.
13 Ga Lin 18.05.2012 | 23:31
Г-жа Събева използва един лесно разпознаваем психологически похват - прави се авторитетно изказване, че хората протестират срещу нещо, защото не са достатъчно зрели личности. Обществото ни е незряло, затова на текстовете, срещу които хората протестират, не им е било нито времето, нито мястото. Да, разбира се. Прост народ, който не е узрял за норвежко-датско-шведското законодателство. Този номер винаги минава, особено в България. - Вуте, толкова си прост, не си узрял за норвежко-датско-шведското законодателство. - Кой, аз ли? Гледай сега - с две ръце ще го подкрепя. Може ли вече да не ме наричаш прост? Изказването, че Домашното Образование (Homeschooling) прилича на "тежка мормонска секта в най-лошия й вариант", е следствие от изключително ниска култура. На практика това означава да наречеш законодателите в САЩ, Германия и т.н. страни, които се опитваме да "стигнем" - сектанти. Всичките хора, които познавам като чуят "Домашно Образование" казват - "А, това в Америка е много известно" - все хора с богата обща култура очевидно.
12 Виктор Макаров 18.05.2012 | 23:19
защо не мога да видя коментара ви?
11 Виктор Макаров 18.05.2012 | 23:17
Това вече се превръща в постоянен рефрен на пропонентите на ПЗД: „Много първосигнално се думка на страховете на семействата” (във всички разновидности). След което г-жа Събева, изобщо без да „думка” по ничии страхове, сменя темата и заговаря за „тежки секти” (понеже българските семейства изобщо не изпитват дълбок ирационален ужас от тази думичка)
10 Красимир Велков 18.05.2012 | 21:59
Колко деца/внуци има Събина Събева и осъзнава ли какво точно казва или е грешка на езика???
9 Красимир Велков 18.05.2012 | 18:44
Irena Borisova Затова пък ще постна тук коментара си: Този закон е безумие! Не е вярно, че сегашният закон не работи, ако има недостатъци - коригирайте ги. Но като цяло новият закон за защита на детето всъщност е закон против детето и семейството. Какво да кажем за идеята (застъпена в него) ако пък детето реши да прави аборти всеки месец без знанието и съгласието на родителите?! Дали разни социални "услужливи" работници ще го консултират и насочат без знанието на семейството му къде и как да го направи?! Това "консултиране" също е застъпено в новият проекто-закон. Какъв ви е проблемът с обучаваните вкъщи деца? Защо образователното министерство не легализира тази форма най-сетне и както във всяка нормална демократична страна на хората да се даде възможност за избор. Напротив, в контра на свободните принципи, Министерство на образованието въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНА детска градина от 3-годишна възраст, ЗАДЪЛЖИТЕЛНА предучилищна подготовка, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО целодневно обучение до 7-ми клас. Какот личи, обръчът се стяга и законите, които приемате се отдалечават неимоверно от свободната воля и демократичните основи, които уж защитават и гарантират. Да изземат деца по анонимни недоказани сигнали, дории временно, е безумие - кой гарантира на добрият родител, че анонимният не лъже, че за детето му ще се грижат най-добре, че ще го върнат веднага, а не както много чуждестранни примери сочат - след години влачене по съдилища и институции да доказват родителите, че са невинни и добри?! Но, както ваш представител преди време се изказа, "Кой казва, че семейството е най-добрата среда за едно дете?". ???!!! Това е повече от показателно за психическото състояние на хората, скроили такъв закон!
8 Maya Bocheva 18.05.2012 | 11:52
Масару Ибука, основателят на Сони и прецедател на световната организация за Ранно детско развитие е написал книга за това колко е важно децата да се учат с любов и внимание от съвсем ранна възраст. Да им се показва света! Именно той дава за пример семейства в които учат децата си в къщи и че това е най-доброто образование, което може да се даде на детето, поне в сегашната образователна система. И това е само малък пример. Сегашното управление забравя кое е най-важно за децата ни - а това е любовта от която децата ни се нуждаят толкова много в първите си години. Те не могат да я получат от вън, тя идва от мама и тати. След тази любов са грижите, обучението и всичко останало. Ако децата имат здрави емоции - то те ще израстнат и здрави хора! Но ние се грижим всякак да ги отдалечим от семействата им. Правейки така, че майките да трябва да ходят на работа все по-рано и да ги оставят на държавата да се грижи за децата им. Оставяме децата си от първия ден в който държавата преценява по-добре от нас, че е добре тези деца да се родят при определени условия, да им се слагат определени медикаменти и ваксини. Държавата ни задължава да даваме децата си все по-рано на детска градина? Държавата ни задължава... а редно ли е това? Да задължава родителя как да постъпва с детето си? Ние не живеем в духовен свят, а в много, много материално зависим свят. Жалко, че толкова образовани хора са заслепени и не виждат какво се случва. Това, което ние родителите искаме е много простичко нещо - искаме си децата! А децата със сигурност си искат родителите. Попитайте едно бебе, дали ще иска гърдата на мама или шишенцето с АМ в яслата? Ето това е разликата между закона за детето и любовта към децата ни!
7 Maya Bocheva 18.05.2012 | 11:46
Масару Ибука, основателят на Сони и прецедател на световната организация за Ранно детско развитие е написал книга за това колко е важно децата да се учат с любов и внимание от съвсем ранна възраст. Да им се показва света! Именно той дава за пример семейства в които учат децата си в къщи и че това е най-доброто образование, което може да се даде на детето, поне в сегашната образователна система. И това е само малък пример. Сегашното управление забравя кое е най-важно за децата ни - а това е любовта от която децата ни се нуждаят толкова много в първите си години. Те не могат да я получат от вън, тя идва от мама и тати. След тази любов са грижите, обучението и всичко останало. Ако децата имат здрави емоции - то те ще израстнат и здрави хора! Но ние се грижим всякак да ги отдалечим от семействата им. Правейки така, че майките да трябва да ходят на работа все по-рано и да ги оставят на държавата да се грижи за децата им. Оставяме децата си от първия ден в който държавата преценява по-добре от нас, че е добре тези деца да се родят при определени условия, да им се слагат определени медикаменти и ваксини. Държавата ни задължава да даваме децата си все по-рано на детска градина? Държавата ни задължава... а редно ли е това? Да задължава родителя как да постъпва с детето си? Ние не живеем в духовен свят, а в много, много материално зависим свят. Жалко, че толкова образовани хора са заслепени и не виждат какво се случва. Това, което ние родителите искаме е много простичко нещо - искаме си децата! А децата със сигурност си искат родителите. Попитайте едно бебе, дали ще иска гърдата на мама или шишенцето с АМ в яслата? Ето това е разликата между закона за детето и любовта към децата ни!
6 Maya Bocheva 18.05.2012 | 11:45
Масару Ибука, основателят на Сони и прецедател на световната организация за Ранно детско развитие е написал книга за това колко е важно децата да се учат с любов и внимание от съвсем ранна възраст. Да им се показва света! Именно той дава за пример семейства в които учат децата си в къщи и че това е най-доброто образование, което може да се даде на детето, поне в сегашната образователна система. И това е само малък пример. Сегашното управление забравя кое е най-важно за децата ни - а това е любовта от която децата ни се нуждаят толкова много в първите си години. Те не могат да я получат от вън, тя идва от мама и тати. След тази любов са грижите, обучението и всичко останало. Ако децата имат здрави емоции - то те ще израстнат и здрави хора! Но ние се грижим всякак да ги отдалечим от семействата им. Правейки така, че майките да трябва да ходят на работа все по-рано и да ги оставят на държавата да се грижи за децата им. Оставяме децата си от първия ден в който държавата преценява по-добре от нас, че е добре тези деца да се родят при определени условия, да им се слагат определени медикаменти и ваксини. Държавата ни задължава да даваме децата си все по-рано на детска градина? Държавата ни задължава... а редно ли е това? Да задължава родителя как да постъпва с детето си? Ние не живеем в духовен свят, а в много, много материално зависим свят. Жалко, че толкова образовани хора са заслепени и не виждат какво се случва. Това, което ние родителите искаме е много простичко нещо - искаме си децата! А децата със сигурност си искат родителите. Попитайте едно бебе, дали ще иска гърдата на мама или шишенцето с АМ в яслата? Ето това е разликата между закона за детето и любовта към децата ни!
5 Красимир Велков 18.05.2012 | 11:31
ПИТАТЕ С КАКВО МЕ ПЛАШАТ НАРЕДБИТЕ НА МИНИСТЪРА на здравеопазването - с това, че могат да извършват гинекологични прегледи на деца и да им поставят ваксини, които са задължителни по закон, без значение какво е здравословното състояние на детето, без значение дали съм съгласен и без да присъствам на прегледа...
4 Красимир Велков 18.05.2012 | 11:20
Обичам децата си, г-жо Събева, това ми е зора. Затова не съм съгласен с вас, че учителката им или някой социален работник ще им даде/осигури по добра грижа...
3 Красимир Велков 18.05.2012 | 11:13
http://www.youtube.com/watch?v=0wiE_L9mf-k Pink Floyd - Another Brick in the Wall
2 Красимир Велков 18.05.2012 | 11:07
От днес вече съм сектант - мормон :) защото ИСКАМ ДА ОБУЧАВАМ ДЕЦАТА СИ У ДОМА ДА БЪДАТ ДОСТОЙНИ И САМОСТОЯТЕЛНО МИСЛЕЩИ, в училище повтарят като папагали и системата ги подготвя за МАТРИЦАТА - още една тухла в стената.... УЧИЛИЩЕТО Е ДА ДАДЕ ЗНАНИЕ... ВЪЗПИТАНИЕ, ЛЮБОВ И ГРИЖА НАЙ-ДОБРЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ....
1 Красимир Велков 18.05.2012 | 11:07
От днес вече съм сектант - мормон :) защото ИСКАМ ДА ОБУЧАВАМ ДЕЦАТА СИ У ДОМА ДА БЪДАТ ДОСТОЙНИ И САМОСТОЯТЕЛНО МИСЛЕЩИ, в училище повтарят като папагали и системата ги подготвя за МАТРИЦАТА - още една тухла в стената.... УЧИЛИЩЕТО Е ДА ДАДЕ ЗНАНИЕ... ВЪЗПИТАНИЕ, ЛЮБОВ И ГРИЖА НАЙ-ДОБРЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ....