Вход | Регистрация

Тиквени изкушения заситиха Севлиево

Тиквени изкушения заситиха Севлиево
Снимка: Север.бг

Тиквено вкусен и цветен празник си спретнаха севлиевци днес с оспорвана кулинарна надпревара. Още в ранния предиобед пригладняло за тиквени изненади множество се събра пред Културен дом "Мара Белчева".

Тук от 10.30 ч. започна забавна програма на танцови и вокални състави от общината и от съседната област Ловеч, а жури с председател Ути Бъчваров се посвети на дегустация на разнородни ястия е изложба-конкурс "Тиквени изкушения".

20 аматьори и 7 професионални екипа от местни ресторанти и сладкарници участваха в състезание, в което единственото задължително условие беше използването на тиква.

Сред най-атрактивните естетически предложения бяха тиквена торта със сочна оранжева глазура и тиквен сладолед на клечка. Не отстъпваха по ексцентричност и на пръв поглед несъвместими съчетания от вкусове - пълнена пъстърва с тиква, тиквени хлебчета и чийзкейк.

Победител при аматьорите стана Елена Маринова за своя тиквен крем ала крем карамел при десертите и Петър Велчев с оригинален мешаница с тиква при солените ястия.

При оценяването на професионалистите журито беше изключително затруднено и добре заситено след дегустацията на десетките видове ястия. В категорията "солено" наградата за първо място отиде при екипа на хотел "Одеса" за пълнена тиква с ябълки и сметана. Втори останаха готвачите от "Севлиево плаза" с пилешки гърди с тиква, а трети - тези от комплекс "Тихият кът", които забъркаха кавърма по балканджийски с какво - с тиква, разбира се.

В "сладката" категория Ути Бъчваров и двете му помощнички при оценяването определиха за безпрекословен победител шоколадовата торта с тиква на кулинарите от хотел "Севлиево плаза". С това си произведение не само на кулинарията, но и на изобразителното изкуство, те си спечелиха покана за участие в предаването "Бързо, лесно, вкусно".

Освен наградите в традиционните категории беше връчена и такава за най-иновативно използване на тиквата в ястие. Тук отново първенец стана екипът на хотел "Севлиево плаза" със своя чийзкейк.

След връчването на грамоти помощниците в Тиквенбург раздадоха на събралите се граждани и гости на Севлиево по парче тиквеник, който беше с обща дължина 233 м.

Вече пети ден Селиево е Тиквенбург и предлага различни забавления, свързани с този емблематичен за града оранжев зеленчук. Всички събития от празничната програма се реализират по проект "Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В следващите три дни /5-7 ноември/ ще бъде представен музикално-театралният спектакъл "Приказка за тиквата в севлиевските села.

Разгледайте нашата фотогалерия тук.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар